Vangramberen: "Met Evenepoel er ook bij had je in Strade Bianche allerbeste kopgroep in 20 jaar"

  Mathieu van der Poel dunt de kopgroep uit.

  De finale van de Strade Bianche was een lekkernij van de zoetste soort, afgewerkt met een onweerstaanbare demarrage van Mathieu van der Poel als kers op de taart. Maarten Vangramberen en Hans Vandeweghe gingen in onze podcast De Tribune uiteraard verder in op zoveel lekkers (en de cijfertjes daarachter).

  Download de podcast van De Tribune

  "Kopgroep was adembenemend"

  "Het was adembenemend dat de drie beste eendagsrenners - Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe - met de twee jongste Tour-winnaars op pad waren", begon Maarten Vangramberen.

   

  "Daar reed dan nog een multitalent als Tom Pidcock bij en eigenlijk mis je dan nog één man in die groep: de allerbeste Remco Evenepoel." 

   

  "Als Evenepoel er ook nog bij was geweest, dan had je de allerbeste kopgroep van de laatste 20 jaar of misschien wel de allerbeste kopgroep ooit. Het was leuk om te zien wie van die grote motoren het nu zou afmaken."

   

  "Dat Van der Poel dat zo straf zou doen, dat kon je niet voorspellen. Het was nog niet de allerbeste Alaphilippe, maar Bernal zat er ook bij."

   

  "Die zijn we allemaal misschien een beetje vergeten op dit moment, maar Bernal heeft op zijn 21e de Tour gewonnen en was een heel goede mountainbiker vroeger."

  "Van der Poel heeft vooral slim gekoerst"

  De ploeg van winnaar Mathieu van der Poel maakte maandag de wattages bekend die hun kopman had getrapt tijdens de Strade Bianche. Zowel Maarten Vangramberen als Hans Vandeweghe zijn thuis in de wetenschappelijke cijfers achter sportprestaties.

   

  Wat vonden zij? "Ik ben daar altijd voorzichtig mee", zei Hans Vandeweghe. "Het gaat onder meer over normalised power. Dat is een algoritme, dus geen getal dat je van je fietscomputer afleest."

   

  "Alle nullen worden weggefilterd, dus bijvoorbeeld wanneer renners afdalen of niet trappen. Het blijft indrukwekkend, maar het is niet dé nummer 1-prestatie aller tijden op dat vlak. Volgens mij heeft Van der Poel vooral slim gekoerst."

   

  "Ik zag hem op 20 kilometer van het einde eten. Op het WK in Harrogate stonden de broers Roodhooft met plateaus eten klaar, maar reed hij gewoon voorbij. Hij is verstandiger geworden."

  Van der Poel moest zelfs geen buitenaardse wattages trappen om weg te raken. De rest zat helemaal dood.

  "Natuurlijk is die piek in de wattages van 1.105 watt gedurende 17 seconden indrukwekkend. Dat is een sprint bergop. Maar als er iemand is die 20 seconden zo hard kan fietsen, zelfs vanuit stilstand, dan is het Mathieu. Dat hebben we gezien in de Ronde van Vlaanderen en zien we elke cross."


  Maarten Vangramberen relativeert de waarden ook enigszins. "De laatste 90 minuten heeft Van der Poel 440 watt getrapt. Als amateurfietser kan je tijdens een test wel eens drie minuten 360 watt trappen, maar dan lijkt het alsof je tegen een muur rijdt."

  "440 watt is hoog, maar wat er vooral is gebeurd, is dat er in die 90 minuten zo hard is gereden dat iedereen geparkeerd stond. Van der Poel moest zelfs geen buitenaardse wattages trappen om weg te raken. De rest zat helemaal dood."

  "Van der Poel wou vooral nu top zijn"

  "Van der Poel wou vooral nu top zijn, want hij was zwaar ontgoocheld toen hij vorig seizoen in de Strade Bianche werd weggereden. Ook in Milaan-Sanremo. Dat had ook met de hitte te maken. Maar wat doet hitte met atleten? Het vergroot verschillen uit", klonk het nog in De Tribune.

   

  "Van der Poel had tijdens de lockdown vorig seizoen misschien te veel naar zijn temperament geluisterd en te veel wedstrijdjes op training proberen in te lassen in plaats van basis- en intervaltraining. Hij was fysiek gewoon niet top."

   

  "Daar heeft hij uit geleerd en hij heeft twee goede stages achter de rug. Daarom is hij nu in een superconditie."

   

  Hans Vandeweghe heeft opgevangen dat Van der Poel wel geleerd heeft uit die fouten van vorig seizoen: "Mathieu zou iets beter luisteren naar zijn trainer Kristof De Kegel nu." 

   

  "Wie heeft hem overtuigd? Wout van Aert, want ze werken allebei met het programma "INSCYD" van de ex-coach van Tony Martin."

   

  "Het werkt heel goed om atleten voor te bereiden op dit soort werk. Van der Poel heeft die methode voor een groot deel gevolgd, al zal hij ook altijd voor een deel zijn eigen ideeën blijven volgen."