NASCAR: McDowell ontsnapt aan vuurzee en wint Daytona 500

  Michael McDowell heeft de 63e editie van de Daytona 500 gewonnen, de belangrijkste race van het jaar in het NASCAR. De wedstrijd werd lang onderbroken door een hevig onweer en zoals vaak waren er enkele wedstrijdbepalende crashes. In de laatste ronde kon McDowell nipt een vuurzee onglippen en zo voor het eerst winnen.

  Grote crash met 19 auto's voor de regenpauze

  'The Great American Race', zoals de 800 kilometer lange wedstrijd ook genoemd wordt deed zijn naam van autokerkhof in de openingsfase alle eer aan.

   

  Na 4 ronden was er al een waarschuwing nadat een wagen de betonnen muur aantikte maar tien ronden later volgde de eerste grote crash. Christoffer Bell zocht iets te gretig de achterbumper van Aric Almirola die met een snelheid van om en bij de 300 kilometer per uur tegen de muur crashte. 

   

  In zijn vaart nam hij een vijftiental andere wagens mee waaronder heel wat favorieten, die hun winstkansen in rook zagen opgaan. De wedstrijd werd geneutraliseerd en dat gaf de kans aan enkele teams om hun wagens te herstellen.

  Bekijk hier de eerste grote crash in de Daytona 500

  Michael McDowel ontsnapt aan de vuurzee en wint

  Na een zwaar onweer en vijf uur regenpauze werd de race hervat en het venijn zat hem in de staart.

   

  De twee teamgenoten Joey Logano en Brad Keselowski gingen aan kop bij het ingaan van de laatse ronde. Maar bij het insturen van de derde bocht deed Logano de deur dicht voor zijn ploegmakker. Die kon de crash niet vermijden en

  wat volgde was een waar inferno, waarbij gelukkig geen slachtoffers vielen. 

   

  Michael McDowell, die net achter de twee kemphanen reed kon profiteren en de leiding overnemen. In de laatste rechte lijn volgde nog een sprint maar McDowell reed als eerste over de finish waardoor hij, na neutralisatie van de wedstrijd, als winnaar werd aangeduid.

   

  Voor de 36-jarige McDowell, die al 14 jaar meedraait op het hoogste niveau, is het zijn eerste grote overwinning NASCAR.

  Bekijk hier de crash in de laatste ronde