Berings trainde in koude hal tijdens winter: "Zal wat trager op gang komen"

  Het atletiekseizoen in zaal komt stilaan op kruissnelheid, voor zover dat in coronatijden mogelijk is. In De Tribune vertelt hordeloopster Eline Berings over haar niet zo vlekkeloze winter. "Het was niet perfect, maar het kan zeker nog goedkomen."

  Terwijl de atleten in de winter doorgaans de warmte opzoeken om zich klaar te stomen voor het indoorseizoen, was het nu door corona voor heel wat Belgen behelpen.

   

  "Er werd ons afgeraden om op stage te gaan en dus heb ik in de Topsporthal in Gent getraind", vertelt Eline Berings in De Tribune.

   

  "Alleen waren daar problemen met de verwarming en hadden ze daar alles opengezet net toen het buiten aan het vriezen was. Vooraleer die reusachtige hal weer was opgewarmd, waren we al 10 dagen verder."

   

  Berings moest een deel van haar training dus in de koude afwerken. "In de warmte haal je een hoger niveau, omdat je spieren zich beter aanpassen. In de kou gaat je lichaam krampachtiger bewegen en haal je moeilijker je snelheid."

   

  "Op zo'n moment heb je wel last van je leeftijd (Berings is 34). Ik verwacht dat ik meer tijd nodig heb om erin te komen dan anders. De voorbereiding was dus zeker niet perfect, maar het kan zeker nog. We moeten in de eerste plaats blij zijn dat we dit nog kunnen en mogen doen."

  "Micromeetings zijn atletiek op haar puurst"

  Berings was afgelopen weekend actief in Düsseldorf, maar omdat het aantal meetings beperkt is, kan ze zich komend weekend ook (letterlijk en figuurlijk) warmdraaien op een van de micromeetings, een iniatief van de Vlaamse Atletiekliga.

   

  "Die meetings zijn onwaarschijnlijk belangrijk, zeker voor de aanstormende toppers", zegt Berings. "Het probleem met de internationale meetings is dat je er alleen binnengeraakt als je al een behoorlijk niveau hebt of een naam hebt. Veel hangt ook af van je management."

   

  "Die micromeetings zijn een springplank om je seizoen voort te kunnen zetten. Het is misschien een beetje een raar zicht (atleten lopen soms alleen in een leeg stadion, red), maar het is atletiek op haar puurst. De aandacht gaat helemaal naar de enkele atleten die lopen. Dit zullen we niet snel vergeten."

  Of olympische sporters eerder het vaccin moeten krijgen? Die discussie moet door de beleidsmakers gevoerd worden.

  Eline Berings

  "Wel Spelen of geen Spelen? Ik blijf weg van die discussie"

  Berings jaagt zelf nog op de limiet voor het EK indoor en hoopt later op het seizoen haar carrière te kunnen afsluiten met een 2e deelname aan de Olympische Spelen. Als die al plaatsvinden tenminste.

   

  "Ik blijf daar zover mogelijk van weg. Het is voortdurend ja-nee-ja-nee. Ook over het ander nieuws hoor je oneindig veel meningen en tegenstrijdige berichtgeving. Dat put de mensen onnodig uit."

   

  "Als topsporter is het essentieel om in een zo sereen mogelijk kader te kunnen trainen en te werken. Ik zal het wel zien als het zover is. Ik probeer niet té ver vooruit te denken."

   

  En de vaccinatie? Moeten de sporters die naar Tokio gaan hier voorrang krijgen? "Dat is een discussie die gevoerd moet worden door de beleidsmakers."

   

  "Ik besef heel goed dat de mensen topsport nu bijzaak vinden. Anderzijds, dit is iets waar wij dag en nacht voor leven. Een topsportcarrière duurt vaak maar 4 jaar. Als daarin alles wegvalt, ben je je hele carrière kwijt."

  Download de podcast van De Tribune