1/16e finales beker: Wie speelt? Waarom extra belangrijk? Hoe te volgen?

  We hebben er dit seizoen wat langer dan normaal op moeten wachten, maar de 1/16e finales van de Croky Cup worden dan toch afgewerkt, met daarbij alle eersteklassers. Hier lees je wat er vanavond allemaal op het spel staat en hoe je er niets van hoeft te missen.

  Hoe ziet het programma eruit?

  Traditioneel springen de eersteklassers in de dans vanaf de 1/16e finales. Waasland-Beveren en OH Leuven kwamen als enige clubs uit 1A al in actie in de vorige ronde. Zij zijn bij de loting dan ook de enige clubs die tegen een ander team uit 1A moeten. In OHL-Cercle en Waasland-Beveren-Oostende sneuvelt dus al zeker telkens 1 eersteklasser.

   

  3 clubs zijn zonder te spelen al zeker van de 1/8e finales, namelijk Beerschot, Eupen en Genk. Zij profiteren ervan dat de amateurclubs Dessel, Rupel Boom en Thes Sport door de strenge coronamaatregelen en een verbod van hun burgemeester niet in actie mogen komen.

   

  Andere amateurclubs hebben de trainingen wel heropgestart, met als enige doel deze bekermatch. Het gaat om Heur Tongeren (op AA Gent), Olsa Brakel (op Club Brugge), Olympic Charleroi (thuis tegen Zulte Waregem), Lokeren-Temse (thuis tegen STVV) en FC Luik (thuis tegen Anderlecht). La Louvière ging er gisteren uit op Antwerp.

  Waarom is de beker dit jaar extra belangrijk?

  Het is belangrijk om te weten dat de UEFA vanaf volgend seizoen met een 3e Europese beker begint, de Europa Conference League. Deze 3e beker moet kleinere landen ook de kans geven om mee te doen in bijvoorbeeld een groepsfase.

   

  België is een beetje de dupe van deze nieuwe beker, want enkel de bekerwinnaar mag naar de Europa League (play-offs). Dat geldt overigens voor de meeste landen, enkel de Europese G5 mag ook nog een tweede team naar de Europa League afvaardigen.

   

  De beker is dit jaar dus van cruciaal belang omdat het de enige weg is naar de Europa League. Anders blijft er enkel de Champions League (voor de nummers 1 en 2 in onze competitie) en Conference League (nog 2 extra tickets) over.

  Waar kan ik het allemaal volgen?

  • Alle wedstrijden zijn live te volgen, met score en tekstupdates, op sporza.be en de (voetbal)app van Sporza.
   
  • Radio 1 trakteert ons vanavond op een ouderwetse bekeravond, met uitzending vanaf 19u, van de matchen die om 18u beginnen zijn er flitsen in De Wereld Vandaag.
   
  • Op Canvas kun je de match Luik-Anderlecht live volgen vanaf 21 uur. Die match kun je op de website/app ook met livestream bekijken.
   
  • Ook de collega's zenden een wedstrijd uit: Club Brugge-Olsa Brakel op VTM2 en Seraing-Standard op Club RTL.
  Play pause Luister live op Radio 1