UEFA doopt derde Europees toernooi "Europa Conference League"

  0 / 0

  De UEFA heeft op een congres een aantal nieuwigheden aangekondigd. Zo werd de naam bekend voor het derde Europese clubtoernooi en werd aangekondigd dat de Nations League wordt uitgebreid. Ook enkele speelsteden voor de finale van de Champions League en de introductie van de VAR in de Europa League waren een agendapunt.

  Vanaf 2021 introductie van de "Europa Conference League"

  Op een congres in Slovenië heeft de UEFA een reeks beslissingen over de toekomst van het Europese voetbal bekendgemaakt. De meest opvallende nieuwigheid was de bekendmaking van de naam van het derde Europese toernooi voor clubs, naast de Champions League en de Europa League.

   

  Vanaf het seizoen 2021-2022 start een derde Europese toernooi met 32 clubs. Het toernooi is door de UEFA de "Europa Conference League" gedoopt. De vaste speeldag wordt donderdag, met de aanvangstijden 18u45 of 21u00. Het aantal clubs in de Europa League wordt gereduceerd van 48 naar 32.

   

  De Nations League, het toernooi voor landen, dat dit jaar gewonnen werd door Portugal, wordt uitgebreid. Poule A, B en C worden uitgebreid van elk 12 landen nu naar 16 landen in de toekomst. Dat betekent dat Duitsland, Kroatië, IJsland en Polen toch weer in de hoogste afdeling mogen aantreden.  Zij degradeerden in de eerste editie naar Poule B. Poule D zal uit 7 landen bestaan. 

   

  De uitbreiding komt er volgens de UEFA na overleg met de 55 aangesloten federaties. Daaruit zou gebleken zijn dat er een algemeen verlangen heerst bij de federaties om het aantal vriendschappelijke matchen te minimaliseren.

  Champions League-finales voor Sint-Petersburg, München en Londen

  Op het congres werden ook een aantal speelsteden voor de finales van de Champions League en de Europa League bekendgemaakt. De finale van de Champions League zal in 2021 doorgaan in de Gazprom Arena in Sint-Petersburg. De Allianz Arena in München is in 2022 de gaststad en een jaar later is Wembley aan de beurt. 

   

  Nooit eerder werd de finale van de Champions League in Sint-Petersburg gespeeld. De Allianz Arena was al eens in 2012 gastheer. Op Wembley werd de belangrijkste beker voor Europese clubs al acht keer uitgedeeld, voor het laatst in 2013. Dit jaar wordt de finale trouwens gespeeld in Istanboel. 

   

  De finale van de Europa League zal in 2021 gespeeld worden in Sevilla. De Spaanse stad werd verkozen boven het Georgische Tbilisi. Datzelfde jaar moeten de supporters in het Noord-Ierse Belfast zijn voor de Europese Supercup.

   

  Verder deelde de UEFA nog mee dat vanaf dit seizoen de VAR gebruikt zal worden na de groepsmatchen in de Europa League.