Imke Courtois: "Vendée Globe is andere koek dan Over De Oceaan"

  Na meer dan 80 dagen alleen op zee heeft Yannick Bestaven de Vendée Globe gewonnen.

  Sinds Imke Courtois de oceaan is overgestoken voor een televisieprogramma heeft de voormalige voetbalspeelster de smaak van het zeilen helemaal te pakken. Ze heeft haar brevet gehaald en de voorbije weken volgde ze de Vendée Globe op de voet.

  De Vendée Globe is een van de zwaarste zeilwedstrijden ter wereld. Na 80 dagen op zee kwamen de eerste deelnemers vannacht weer aan in het westen van Frankrijk.

   

  "Het was echt een heel spannende race, met ook nog een speciale ontkoping", vertelt Imke Courtois. "Yannick Bestaven heeft als 3e de finish bereikt, maar hij wint de race omdat hij meegeholpen heeft aan een reddingsoperatie."

   

  "Dat maakt deel uit van het zeilen, heb ik geleerd. Als iemand in nood verkeert, maak je rechtsomkeer om hem of haar te helpen", gaat Courtois voort. "Daarom vind ik het zo mooi dat Bestaven nu wint."

   

  In het tv-programma "Over De Oceaan" zeilen Courtois en andere BV's van Lanzarote over de Atlantische Oceaan naar Guadeloupe. In de Vendée Globe gaan de deelnemers solo de wereld rond, zonder een keer voet aan wal te zetten.

   

  "Dat is andere koek", weet Courtois. "Voor mij is dat een brug te ver. Ik ben een groepsdier, daarom heb ik ook voetbal gespeeld. Een zeiltocht met z'n tweeën zie ik dan weer wel zitten."

   

  (scrol omlaag voor meer)

  Dat Bestaven mee heeft geholpen aan een reddingsoperatie maakt het verhaal van de winnaar nog mooier.

  Imke Courtois

  Imke Courtois heeft de zeilmicrobe te pakken.

  Het verhaal van Yannick Bestaven in een notendop:

  Zeiler met één arm

  Imke Courtois smult van de verhalen uit de Vendée Globe. Een van die verhalen is dat van Damien Seguin. De man met slechts één hand finishte als 6e in de non-stopzeilrace.

   

  Daarmee werd hij de eerste zeiler met een beperking die helemaal alleen een tocht rond de wereld maakte.

   

  Seguin werd geboren zonder linkerhand. Op de oceaan was daar niks van te merken. Met aangepast materiaal vormde de Fransman een van de ingrediënten in de spannendste editie van de Vendée Globe.

  uitslag Vendée Globe 2020-2021
    naam eindtijd
  1. Yannick Bestaven (Fra) 80 dagen 3 uur 44 minuten
  2. Charlie Dalin (Fra) 80 dagen 6 uur 15 minuten
  3. Louis Burton (Fra) 80 dagen 10 uur 25 minuten
  4. Boris Herrmann (Dui) 80 dagen 14 uur 59 minuten
  5. Thomas Ruyant (Fra) 80 dagen 15 uur 22 minuten
  6. Damien Seguin (Fra) 80 dagen 21 uur 58 minuten