Imke Courtois: "In het midden van de Atlantische Oceaan was ik intens gelukkig"

  Een beeld uit de Vendée Globe

  In deel twee van de eindejaarseditie van onze podcast De Tribune steekt Imke Courtois van wal over een van de meest tot de verbeelding sprekende, maar ook zwaarste sportuitdagingen op deze planeet: de Vendée Globe.

  Download de Eindejaarspodcast van De Tribune

  "Voor alle verhalen over de Vendée Globe heb je zeker een uur nodig"

  De Vendée Globe wordt maar om de 4 jaar georganiseerd. De solozeilwedstrijd om de wereld start en finisht in het westen van Frankrijk, in het departement Vendée. Wie toegelaten wil worden, moet over een uitzonderlijk zeiltalent en een enorm gevoel voor avontuur beschikken.

   

  "Dit jaar was het de eerste keer dat ik de wedstrijd volg", vertelt Imke Courtois in onze podcast. "Ik was vroeger niet in to zeilen, maar sinds ik mee een oceaan heb overgestoken (voor het televisieprogramma Over De Oceaan op Vier), vind ik de zeilwereld een bijzonder boeiende wereld. Om alle verhalen over de Vendée Globe te vertellen, heb je minstens een uur nodig."


  "De zeilers doen er ongeveer 70-80 dagen over. Dit jaar zijn er 33 deelnemers, onder wie 6 sterke vrouwen. Ondertussen hebben al zeker drie deelnemers moeten opgeven, waaronder Kevin Escoffier wiens boot in tweeën was gebroken in het midden van de nacht. Hij had ontzettend veel geluk dat er een andere boot in de buurt was om hem op te pikken."

   

  "De race zit momenteel in de buurt van een heel moeilijk punt. Ter hoogte van de Roaring Forties, rond de 40e breedtegraad nabij Zuid-Afrika. Op die plaats is er veel wind en vloeit het water van de Indische Oceaan in de Atlantische Oceaan. Je hebt daar dus wind en stroming die in omgekeerde richting werken. Dat maakt het waanzinning moeilijk om er te varen."

  "Voelde me intens gelukkig zonder gsm, radio of televisie"

  In België is de Vendée Globe niet zo bekend bij het grote publiek. Imke Courtois raakte tijdens de opnames voor Over De Oceaan begeesterd door de zeilsport en behaalde sindsdien zelfs een Yachtman brevet om zelf te varen. "Dat examen was echt zwaar studeren op navigatie, meteo, motoronderdelen,... ."

   

  "Wat ik zo mooi vind aan zeilen is enerzijds de pracht van de natuur en het isolate leven op zee. In het midden van de Atlantische Oceaan heb ik het kortste bij mezelf gestaan in mijn leven. Ik had geen gsm, geen radio of televisie en ik voelde me intens gelukkig. Dat was heel bevrijdend."

   

  "Het andere aspect sluit aan bij sport. De kracht die nodig is om in weer en wind bijvoorbeeld de zeilen te strijken, maar ook de tactiek en kennis die je nodig hebt om wind en golven te lezen."

  Het parcours van de Vendée Globe:

  In deze aflevering hoort u ook:

  • Welk beeld uit de corona-editie van Parijs-Nice Michel Wuyts nooit meer zal vergeten.
  • Hoe het staat met Nina Derwael na een rotjaar en met de onafhankelijke onderzoekscommissie in het turnen.
  • Of Wout van Aert van ploeg moet veranderen om een groene  droom waar te maken.
  • Wat Wout van Aert op mentaal vlak moet onthouden van het succesjaar 2011 van Philippe Gilbert.
  • Waarom het EK 2022 zo belangrijk wordt voor de Red Flames.
  • Hoe lang koersen als de Ronde van Vlaanderen financieel kunnen overleven zonder publiek. 
  • Hoe Steffy Merlevede weet dat de vriendin van Eli Iserbyt heel lekkere taarten bakt.