Oef: Fransman Escoffier gered na schipbreuk tijdens Vendée Globe

  Een opgeluchte Escoffier.

  De Vendée Globe, een non-stopsolozeilwedstrijd rond de wereld, wordt om de vier jaar gehouden. De race levert elke keer wel uitzonderlijke taferelen op. Dit jaar liep het ei zo na slecht af voor de Fransman Kevin Escoffier (40). Zijn boot brak in tweeën en hij kon maar net gered worden na een zoektocht van bijna 12 uur.

  Voor Kevin Escoffier was het zijn eerste deelname aan de Vendée Globe, al is hij wel  houder van het Jules Verne-record (het snelst rond de wereld met bemanning). De 40-jarige Bretoen wordt ook wel "Mister Fix It" genoemd vanwege zijn technische vaardigheden. 

   

  Maar ondanks zijn vaardigheden kwam Escoffier in een wel heel lastige situatie terecht toen hij in 3e positie lag. Ten zuidwesten van Kaapstad brak zijn zeilboot in tweeën. Hij kwam terecht in wilde golven en zijn boot maakte verschillende "nosedives". Tijdens een van die duiken bleef zijn boot 90 graden omhoog staan en brak hij in tweeën.

   

  "Ik ben aan het zinken. Het is geen grap. Mayday", is het eerste en enige bericht dat Escoffier nog kon sturen, waarna alle elektronica uitviel. Een golf later werd Escoffier uit de kuip gespoeld en activeerde hij het reddingsvlot achterop het schip. De oceaan slokte de zeilboot snel op.

   

  De organisatie startte meteen een reddingsoperatie en de schipper Jean Le Cam - met zijn boot Yes We Cam - lag het dichtst. Hij vond Escoffier in het water en zou wat later terugkeren voor hulp. Wanneer hij terugkwam, was het reddingsvlot met Escoffier niet meer te vinden.

   

  Nog meer manschappen kwamen 's nachts helpen in de zoektocht naar Escoffier. Na een lange tijd van ongerustheid, zag Jean Le Cam plots de reflectie van de lamp van Escoffier op een golf. Via een reddingsboei kon de Fransman aan boord klauteren. Zijn leven was gered.

  Het verhaal:

  Onboard video's Jean Le Cam:

  President Macron bedankt redder in nood Jean Le Cam

  Heroïsche zeilrace rond de wereld

  Op 8 november is de 9e editie van de Vendée Globe van start gegaan in de Franse kustplaats Les Sables-d'Olonne aan de Atlantische Oceaan. Een recordvloot van 33 schippers kwam aan de start van de heroïsche zeilwedstrijd.

   

  Ze moeten 24.296 zeemijl varen rond de wereld. De winnaar zal ten vroegste in maart weer in Frankrijk aanmeren. 

   

  De deelnemers zijn hoofdzakelijk Franse zeilers. De Britse topper Alex Thomson wou de eerste buitenlander worden die de wedstrijd won, maar hij heeft al moeten opgeven. Zijn jacht Hugo Boss had averij opgelopen - zijn roer was afgebroken - en terugvaren naar Frankrijk was geen optie.