Usada boos over "slappe" TAS-vonnis over Rusland: "Belangrijke nederlaag"

  Het TAS houdt Rusland 2 jaar weg van alle internationale competities.

  Het Amerikaans antidopingagentschap (Usada) is niet te spreken over de beslissing van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om de 4-jarige schorsing van Rusland te halveren voor de belangrijke internationale sportevenementen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft nota genomen van de beslissing, maar geeft er geen commentaar op.

  Travis Tygart, hoofd van het Usada, heeft het over een "verschrikkelijke beslissing", die neerkomt op een "belangrijke nederlaag" voor het Wereldantidopingagentschap (WADA) en de zuivere atleten.

   

  "In deze fase in deze vuile door de Russische staat gesponsorde dopingzaak is er geen troost te vinden in dit slappe resultaat", zo klinkt het.

   

  De beslissing hoeft volgens Tygart echter niet te verbazen, want "het WADA en het IOC hebben deze dopingzaak vanaf de 1e dag gemanipuleerd en slecht geregeld".

   

  Hij betreurt dat politiek het opnieuw gehaald heeft van principes.

   

  Er zijn verschillende uitwegen voorzien voor Russische IOC-leden, die een "speciale behandeling" krijgen, aldus Tygart. Ze worden niet gesanctioneerd "voor hun slechte daden", waarmee ze "de sport en de zuivere atleten hebben bestolen".

   

  Het TAS halveerde niet alleen de schorsing. Hoewel de Russische vlag en het Russische volkslied niet zijn toegestaan, mag het woord "Rusland" wel op een teamuitrusting staan zolang de vermelding "neutrale atleet" erbij vermeld wordt.


  "Doorheen het onderzoek en nu met deze slappe uitkomst is het duidelijk dat het WADA - zelfs met nieuwe leiders en beloftes van verandering - niet geluisterd heeft naar de atleten en dat zij niet belangrijk zijn."


  "Rusland heeft vandaag de zege geclaimd, (...) en ze hebben gelijk", besluit Tygart. (lees voort onder foto)

  Travis Tygart, hoofd van het Usada.

  Advocaat klokkenluider: "Absurde en onverdiende uitspraak"

  Ook de advocaat van klokkenluider Grigory Rodsjenkov heeft de beslissing van het TAS bekritiseerd. De sanctie herleiden tot 2 jaar is "absurd en onverdiend", reageert Jim Walden, die wijst op de "verpletterende bewijzen van corruptie, dopingfraude en belemmering van de rechtsgang".

   

  Walden vestigt zijn hoop op de Rodchenkov Act, die begin december door de Amerikaanse president Donald Trump werd bekrachtigd. Dat is een controversiële wet die strafrechtelijke vervolging beoogt van mensen die zich met een dopingsysteem inlaten op internationale evenementen met Amerikaanse atleten, dus ook buiten de grenzen van de Verenigde Staten.

   

  Rodsjenkov is de voormalige directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou. De Russische klokkenluider vluchtte naar de Verenigde Staten, nadat hij een door de staat gestuurd dopingprogramma in zijn land had aangetoond.

   

  Het WADA legde Rusland op 9 december 2019 een schorsing van vier jaar op, nadat duidelijk werd dat data voor de periode 2011-2015 uit het antidopinglab van Moskou gemanipuleerd overgeleverd waren. Het Russisch antidopingagentschap (Rusada) ging daarop in beroep tegen die sanctie, die uiteindelijk werd gehalveerd door het TAS.