Ga naar de inhoud

Organisatie onthult parcours van olympische marathon in Sapporo

De marathon gaat niet door in Tokio, maar in Sapporo.

De organisatie van de Olympische Spelen heeft op vrijdag het parcours voor de marathon van komende zomer bekendgemaakt. Die wedstrijd is vanwege de zomerhitte in de Japanse hoofdstad verplaatst naar het noordelijke Sapporo.

Het parcours zal bestaan uit 3 lussen. De eerste is eveneens de langste lus en gaat over de rivier Toyohira. In de tweede en derde lus zullen de deelnemers opnieuw een deel van de eerste lus voor hun rekening nemen om nadien te finishen in het centrum van de stad.

 

Op de marathon zullen met Bashir Abdi en Koen Naert al zeker twee Belgen deelnemen.

 

Om het evenement goed te laten verlopen zal er begin mei al een testwedstrijd georganiseerd worden op het parcours.  Naast de marathon zullen ook de snelwandelwedstrijden plaatsvinden in Sapporo.

Doha-scenario vermijden

De beslissing om de marathon niet in Tokio, maar in Sapporo te laten doorgaan werd al in november 2019 genomen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wilde een herhaling van het WK in Doha (2019) vermijden waar heel wat atleten met uitdrogingsverschijnselen te maken kregen. In Sapporo is het normaal gezien 5 à 6 graden koeler dan in Tokio.