Ga naar de inhoud

1/16e finales verhuizen naar begin februari, speeldag 30 verhuist naar 9-11 januari

De crisiscel van de voetbalbond heeft, na advies met de amateurclubs en de Pro League, de knoop doorgehakt over de 1/16e finales van de Beker van België. Die worden met een maandje uitgesteld, van het weekend van 9-10 januari naar de midweek van 2 tot 4 februari. Om plaats te maken voor de beker werd ook met 2 speeldagen in de Jupiler Pro League geschoven.

In principe zouden de 1/16e finales in het weekend van 9 en 10 januari afgewerkt worden, maar omdat de amateurclubs al wekenlang stilliggen door corona zouden ze speciaal voor die ene match al hun trainingen vroeger moeten opstarten. Bovendien werden ze verplicht om aan het (dure) coronaprotocol voor profclubs te voldoen.

 

De amateurclubs waren dan ook voorstander om ofwel een compensatie te krijgen voor die extra kosten ofwel om die wedstrijden uit te stellen. Dat laatste voorstel werd door de Pro League en de amateurclubs als meest wenselijke naar voren geschoven en uiteindelijk ook door de Crisiscel van de KBVB goedgekeurd.

 

De 1/16e finales worden nu gespeeld in de midweek van 2 tot 4 februari. Dat is 10 dagen voor de competities in het amateurvoetbal weer worden opgestart.

25.000 euro schadevergoeding voor amateurclubs bij nieuw uitstel

"De kalender laat geen verdere mogelijkheden tot uitstel toe", laat de voetbalbond weten. "Indien door de verlenging van de overheidsmaatregelen na 15 januari het amateurvoetbal niet kan heropstarten, zal de Croky Cup noodgedwongen verdergezet worden zonder de amateurclubs, die op dat ogenblik een schadevergoeding zullen ontvangen."

 

"En die schadevergoeding is vastgelegd op 25.000 euro", geeft Voetbal Vlaanderen-voorzitter Marc Van Craen nog mee aan Sporza. "De amateurclubs hebben daar nooit om gevraagd, want die willen heel graag spelen."

 

Door het opschuiven van de 1/8e finales verhuizen ook de volgende rondes naar een latere datum. De kwartfinales zijn op 2-4 maart, de halve finale op 12-14 maart en de finale in het weekend van 24-25 april.

 

"Deze nieuwe data zorgen er ook voor dat er voor 2 speeldagen van de JPL nieuwe data bepaald moesten worden", meldt de Pro League. "Speeldag 30 wordt op 9-11 januari afgewerkt (de oorspronkelijke datum voor de 1/8e finale) en speeldag 25 op 19-21 januari."

 

"Indien 1 of meerdere clubs uit de 1B Pro League zich weten te plaatsen voor de halve finales van de Croky Cup zullen de wedstrijden van de 23e speeldag worden afgewerkt tussen 16 en 18 maart 2021."