Ga naar de inhoud

De Witte: "Mocht ik kunnen, ik zou ontslag Thorup wellicht ongedaan maken"

Ivan De Witte in de studio van De Tribune.

Het zijn woelige dagen en weken geweest voor AA Gent. Lange tijd bleef het stil van de kant van het bestuur en dat zorgde voor toenemende vragen en frustraties bij de fans. Maar in onze podcast De Tribune ging voorzitter Ivan De Witte geen enkel thema uit de weg.

"Ik heb de sleutels in handen om ja of nee te zeggen"

Het ontslag van Jess Thorup na twee speeldagen van de competitie is achteraf gezien de kiem gebleken van veel meer problemen bij AA Gent. Ivan De Witte geeft toe dat hij de situatie niet goed heeft ingeschat.

 

"Jess Thorup heeft veel verdiensten bij AA Gent, maar er was een ding dat we als bestuur als een probleem zagen en dat was dat de defensieve organisatie beter kon. Je moet begrijpen dat we dachten dat we een stap vooruit konden zetten als we aan het spel van Gent defensieve organisatie konden toevoegen", zegt De Witte.

 

"Dat is de reden dat Wim De Decker aangetrokken is (in eerste instantie als assistent). In de voorbereiding en het begin van de competitie bleven we echter verliezen. Ik geef toe dat er toen waarschijnlijk wat ongerustheid ontstaan is. Ook bij mij. Sommigen zeiden zelfs paniek, maar dat vond ik er wat over." 

 

"Ik heb de impact van het ontslag van Thorup wel niet goed ingeschat. Of ik het ontslag teniet zou doen als ik zou kunnen? Wellicht wel ja. Ik denk dat we iets te snel hebben gereageerd. Ik ben ook maar een mens. Al die verliespartijen, ik verwachtte dat niet."

 

"Ik moet mijzelf daar de verantwoordelijkheid  geven, want ik heb de sleutel om ja of nee te zeggen. Ook als de wind daarvoor uit andere hoek of de hele organisatie komt. Als ik ja zeg, dan moet ik de verantwoordelijkheid dragen. Dat heb ik bij deze publiekelijk toegegeven."

"Als trainer van Gent was Thorup ook naar Kopenhagen gegaan"

Jess Thorup werd een maand na zijn ontslag in Gent opgevist door Genk, maar zit ondertussen al bij Kopenhagen. Achteraf gezien had het verblijf van de Deen bij Gent misschien maar een maand langer geduurd.

 

"Ik denk om eerlijk te zijn dat de kans die Jess bij Kopenhagen kreeg zodanig uniek was, dat ik een beetje begrijp dat hij het heeft aangenomen."

 

"De wijze waarop hij vertrok, kon beter, maar in zijn levensloop was het een te begrijpen keuze. Ik denk zelfs dat hij die keuze ook had gemaakt als hij nog bij Gent had gezeten."

"Bij mij persoonlijk was er wat twijfel over De Decker"

Na Jess Thorup kwam Laszlo Bölöni, maar die werd al snel bedankt en opgevolgd door zijn assistent Wim De Decker. Ivan De Witte zei enkele weken geleden dat De Decker zeker tot januari zijn kans zou krijgen. Sinds de Europese match tegen Slovan Liberec weten we dat dat niet waar is. 

 

"Dat was de bedoeling, maar op het moment dat ik dat zei, had ik misschien niet goed ingecalculeerd dat er nog zo veel wedstrijden waren in die korte periode. We hebben uiteindelijk gezegd dat het beter zou zijn -  ook voor Wim zelf - om er een streep onder te trekken." 

 

Links en rechts werd gefluisterd dat Ivan De Witte nooit helemaal geloofde in de kwaliteiten van Wim De Decker als hoofdcoach, maar dat hij na het tweede ontslag in korte tijd, de logische oplossing was.

Op het moment dat ik zei dat De Decker tot januari zeker zijn kans kreeg, had ik misschien niet goed ingecalculeerd dat er zo veel wedstrijden waren in die korte periode.

"Ik wil niet onrespectvol zijn naar Wim De Decker. Hij verdient respect", vindt De Witte. "Hij is hulptrainer geweest en hoofdtrainer in de tweede afdeling. Hij is uitgebreid gescreend bij ons en we hebben hem aangesteld op aanwijzingen van mensen in onze staf."

 

"Bij mezelf - daar moet ik eerlijk over zijn - waren er wat twijfels. Maar ook voldoende redenen om hem kansen te geven. Maar de slechte resultaten bleven maar komen en we hebben ook tegenslag gehad."


"Dat ook de spelers zich negatief hebben uitgelaten over De Decker, daar wil ik toch een nuance bij plaatsen. Dat een bestuur spreekt met zijn spelers, lijkt me een goed teken. En spelers die de fout bij zichzelf leggen..."

Download de podcast van De Tribune