Balans na Rotterdam: "Paar uitschieters, paar onder de verwachtingen"

Louis Croenen zwom een Belgisch record op de 100m vlinderslag en zwom nog eens de olympische limiet op de 200m.

De Belgische zwemmers konden de voorbije dagen voor het eerst sinds lang nog eens hun hartje ophalen op een internationale meeting. Hoe blikken de protagonisten en hun trainers terug?

De Rotterdam Qualification Meet was door de Nederlandse Zwembond in het leven geroepen om zwemmers de kans te geven zich te plaatsen voor het EK en de Spelen. Toch waren er geen (extra) tickets voor het EK of Tokio weggelegd voor een van de Belgen.

 

"Er waren een paar leuke uitschieters en een paar zwemmers zijn onder de verwachtingen gebleven", vat Ronald Gaastra, de hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie, het samen.

 

Het was de eerste topmeeting in meer dan een jaar voor de Belgen. "Hier doe je het voor. Je traint om te racen. Dit motiveert ook. We weten nu waar we staan en welke weg we nog moeten afleggen naar het EK in mei en de Spelen in de zomer."

 

"Louis (Croenen) zwom een heel goeie 100m vlinderslag (een Belgisch record), maar we hadden gehoopt dat hij die extra snelheid ook op de 200m had kunnen tonen (de afstand waarop hij al geplaatst is voor Tokio). Hij had sneller dan 1'56" en zelfs 1'55" moeten zwemmen."

 

Voor toptalent Roos Vanotterdijk was Rotterdam vooral een leermoment. "Ik vroeg haar om 's ochtends trager te zwemmen dan 's avonds en dan zie je haar twijfelen. Maar dat is de beste methode om te leren hoe je moet racen op seniorenniveau. Je moet kunnen indelen, een raceplan opstellen."

 

"Ik denk algemeen dat we op de goeie weg zijn. Sinds augustus hebben we de belasting verhoogd, dat moet nu nog over langere periode gebeuren. Dan kunnen ze ook persoonlijke records zwemmen op de belangrijke wedstrijden."

Croenen: "Bevestiging na uitschuiver op het WK"

Louis Croenen zwom een Belgisch record op de 100m vlinderslag, maar bleef op zijn favoriete 200m onder de verwachtingen. 1'56"3 is een zeer schappelijke tijd, mijn snelste sinds 2017. Maar ik had graag een 1'55" gezien. Als ik onder het BR was gegaan, was het helemaal feest geweest."

 

"Er zat zeker meer in, omdat ik niet super had ingedeeld. Maar voor mij is het wel een bevestiging na mijn uitschuiver van het WK, toen ik 's avonds plots 1'59" zwom. Ik kan dus toch 2 keer 1'56" op een dag. We mogen ook niet té streng zijn in december."

Kniepijn speelt Lecluyse parten: "Naar lichaam luisteren"

Fanny Lecluyse zwom in Rotterdam enkel de 200m schoolslag. "Tijdens het inzwemmen voor de 100m voelde ik plots hevige pijn aan mijn knie. 10 dagen geleden had ik ook al iets gevoeld, maar niet zo hevig."

 

"Ik ben toch tevreden met mijn tijd op de 200. Ik heb nog eens bevestigd door de limiet voor Tokio te zwemmen. Dat was toch al weer 1,5 jaar geleden. En dan terwijl ik nog niet in perfecte conditie ben en niet scherp sta. En ook met die pijnlijke knie."

 

"Ik had graag ook iets getoond op de 100m, maar het is beter dat ik naar mijn lichaam luister. Ik heb wat rust nodig en dan geneest het hopelijk sneller dan in augustus."

Hendrickx jaagt nog op olympische limiet: "Had mijn dagje niet"

Lander Hendrickx was met steile ambities naar Rotterdam afgezakt, na zijn fameuze Belgische record op de 800 meter in Boedapest, weliswaar in klein bad. Een olympische limiet zat in zijn achterhoofd, maar daar bleef hij ver vandaan.

 

"Ik ben heel hard ontgoocheld. Ik miste wat power en eindig ver boven de tijd die ik in gedachten had. Ik dacht toch onder de 8 minuten te kunnen duiken. Maar ik had mijn dagje niet."

 

"Ik had ook een hobbelige voorbereiding, moest mij voortdurend aanpassen aan de omstandigheden. Maar ik denk dat die olympische limiet nog altijd doenbaar is, in de juiste omstandigheden."

 

Ook Brigitte Becue, sinds kort de coach van Hendrickx, was toch wat ontgoocheld. "Door de lockdown heeft hij 3-4 weken te weinig kunnen trainen. We moeten hier lessen uit trekken en mogen niet opgeven. Dat kennen we niet."

 

Becue kwam voor Hendrickx speciaal uit "trainerspensioen". "Ik trainde enkel het groepje van mijn zoontje, maar ik raakte met Lander aan de praat en was meteen overtuigd. Hij heeft het talent en is een harde werker. Hij verdient een kans."

 

Hendrickx moet zich wel wat behelpen. "Hij moet alles zelf betalen en kan dus niet op stage. Bovendien kan hij enkel in een 25-meterbad trainen. Toch blijven de Spelen het doel. Het is niet dat hij het niet kan door 1 mindere race."