Ga naar de inhoud

"Van Avermaet en Naesen moeten tactiek veranderen om grote 3 te verslaan"

Met Jungels (l) en Van Avermaet (r) heeft AG2R-Citroën twee klassieke toppers in huis gehaald.

Een nieuw jaar betekent ook een nieuw wielerseizoen. De komende 2 weken nemen we de transferpolitiek van de wielerteams onder de loep. Deel 1: de (kleine) paleisrevolutie bij AG2R. "Van Avermaet en Naesen zijn 2 goede vrienden, maar er wil wel altijd iemand winnen", zegt José De Cauwer.  

De Cauwer: "Van Avermaet en Naesen moeten eerlijk zijn"

Met Greg Van Avermaet haalde AG2R-Citroën een van de grootste kleppers binnen. "Men heeft altijd gezegd dat Van Avermaet naar Deceuninck-Quick Step moest gaan, als hij koersen wou winnen. Maar ik denk dat hij even goed zal zitten bij AG2R", zegt José De Cauwer.

 

Van Avermaet vindt zijn boezemvriend Naesen terug bij AG2R. Een tandem die furore wil maken in het voorjaar. “Ze kunnen wel zeggen: “We zijn 2 goede vrienden.” Maar er wil wel altijd iemand winnen."

 

"Eerlijk zijn tegenover elkaar wordt essentieel. Van Avermaet en Naesen trekken al jaren met elkaar op en gunnen elkaar veel, dus dat kan wel goed werken.”

 

Hoe kunnen ze Van Aert en Van der Poel verslaan? “Het zal moeilijk zijn om die 2 grote mannen te verrassen. Vooral ook omdat Van Aert en Van der Poel zelf de koers maken, Naesen en Van Avermaet zullen fysiek in orde moeten zijn om mee te kunnen."

 

"Bovendien moeten ze Van Aert en Van der Poel altijd zien kwijt te spelen. Want als je met hen naar de streep gaat, ben je geklopt."

Door de sterkte van Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe zal er tactisch anders moeten worden gekoerst in 2021

José De Cauwer

De Cauwer ziet maar 1 tactiek voor AG2R. “Attractief koersen, samen met Deceuninck-Quick Step. Door de sterkte van Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe zal er tactisch anders moeten worden gekoerst. Dat maakt van 2021 een interessant jaar."

 

"De tegenstanders zullen meer open moeten koersen. AG2R kan al vroeg pionnen meesturen in de ontsnapping. Ik denk dan aan Cosnefroy en nieuwkomers Jungels en Dewulf."

Nieuwkomers bij AG2R-Citroën
Lilian Calmejane (Fra) van Total Direct Energie
Stan Dewulf van Lotto-Soudal
Anthony Julien (Fra) neoprof
Bob Jungels (Lux) van Deceuninck-Quick Step
Ben O'Connor (Aus) van NTT
Nicolas Prodhomme (Fra) neoprof
Marc Sarreau (Fra) van Groupama-FDJ
Michael Schär (Zwi) van CCC
Damien Touzé (Fra) van Cofidis
Greg Van Avermaet van CCC
Gijs Van Hoecke van CCC

"Dewulf heeft body en pk's, hopelijk komt Jungels erdoor"

  • De Cauwer over Stan Dewulf: "Iedereen zegt dat Dewulf iemand is die veel kan in de klassiekers, maar we hebben het (onder meer door blessureleed) nog niet gezien. Dewulf heeft het lichaam en de pk's om zijn kopmannen zo lang mogelijk te steunen. Er zijn ook koersen waarin hij zelf zijn kans zou kunnen gaan zoals Dwars door Vlaanderen en Nokere Koerse."

  • De Cauwer over Bob Jungels: "Laten we hopen dat Jungels weer op niveau is. Hij is diegene die een solo kan rijden van de AG2R-kopmannen. Maar sinds zijn uitstekende voorjaar van 2019 hebben we hem niet veel meer gezien."

    "Misschien vindt Jungels bij AG2R een nieuwe uitdaging en vergaat het hem beter. Maar het kan ook zijn dat hij niet meer boven water komt. Dat is in het verleden al vaker gebeurd met renners die een sterk team zoals Deceuninck-Quick Step verlaten hebben."

  •  De Cauwer over Gijs Van Hoecke: “Ik hoop op een betere Van Hoecke dan bij CCC. Ik had hem graag wat meer gezien in de klassiekers, maar ik weet ook niet alles. Misschien heeft Van Hoecke veel nuttig werk verricht voordat de koers op antenne kwam. CCC was bovendien geen gemakkelijke ploeg om bij te rijden."

Stan Dewulf won in 2018 Parijs-Roubaix voor beloften.

Bardet is weg: "Beseffen dat Tour winnen aartsmoeilijk is"

Na 9 jaar heeft AG2R afscheid genomen van boegbeeld Romain Bardet (naar Team DSM). "Het gevolg van een mentaliteitsverandering. De ploeg heeft jarenlang al zijn eieren in het mandje van Bardet gelegd. Maar AG2R is beginnen te beseffen dat de  Tour winnen aartsmoeilijk is en gooit het nu over een andere boeg."

 

De Cauwer zag Bardet kapotgaan van de stress. "In Frankrijk heeft hij uiteindelijk 5 jaar lang een strijd gevoerd tegen Pinot, die andere Fransman die de Tour kon winnen. Maar buiten Frankrijk lag niemand wakker van die Franse tweestrijd."

 

"Bardet kan meer dan enkel zijn seizoen instellen op de Tour. Dat heeft hij bewezen op het WK en in de Strade Bianche. Toen ik hem 2e zag eindigen in de Strade Bianche achter Benoot, dacht ik: “Waarom doe je zoiets niet vaker? Waarom rijd je niet eens van februari tot en met het najaar voor de prijzen?”"

 

Silvan Dillier verliet AG2R voor Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel. “Van Dillier onthouden we vooral die ene uitslag: de 2e plek in Parijs-Roubaix 2018 (na Sagan). Verder heeft hij te weinig gebracht bij AG2R."

 

"Dillier was 1 keer top en daarna niets meer. Hopelijk gaat Dewulf die richting ook niet uit bij AG2R."

Toen Bardet 2e eindigde in de Strade Bianche, dacht ik: "Waarom doe je zoiets niet vaker? Waarom rijd je niet eens van februari tot en met het najaar voor de prijzen?"

José De Cauwer

Bardet, Geniez, Latour, Vuillermoz... AG2R liet een vloot klimmers vertrekken en vangt die deels op met talenten uit de eigen kweekvijver zoals Clément Champoussin en Aurélien Paret-Peintre.

 

“Ik zag Champoussin aan het werk in de Vuelta. Hij lijkt me niet meteen een toekomstige Tour-winnaar. Maar dat hoeft ook niet, bij AG2R hebben ze afscheid genomen van die Tour-droom. Champoussin zal rustig kunnen groeien zonder de druk die Bardet heeft gekend."

Vertrekkers bij AG2R-Citroën
Romain Bardet (Fra) naar Team DSM
Clément Chevrier (Fra) stopt
Silvan Dillier (Zwi) naar Alpecin-Fenix
Axel Domont (Fra) stopt
Alexandre Geniez (Fra) naar Total Direct Energie
Quentin Jauregui (Fra) naar B&B Hotels
Pierre Latour (Fra) naar Total Direct Energie
Harry Tanfield (GBr) naar Qhubeka-Assos
Stijn Vandenbergh stopt
Alexis Vuillermoz (Fra) Total Direct Energie

"Dankzij komst Citroën heeft team 6 miljoen euro extra"

AG2R gaat sinds dit jaar als AG2R-Citroën door het leven. "Voor het internationale wielrennen is dat een heel goede zaak. De wielersport wacht al lang op bedrijven met naam en faam", weet De Cauwer. 

 

"Door de komst van Citroën beschikt de ploeg over 6 miljoen euro extra. Ze hebben dat al goed ingevuld met renners zoals Van Avermaet en Jungels."

 

"AG2R wil ook meer inzetten op vlak van training en technologie: de renners  tools aanreiken om hun job beter te doen, maar vooral ook tools om niets fouts te doen."

 

"De eerste coronagolf in de lente heeft ertoe geleid dat bepaalde renners (zoals Naesen) gekke dingen gedaan hebben. Dat bleek uiteindelijk een foute aanpak qua training. Door meer te investeren in een performance manager en in training kunnen zulke dingen vermeden worden."