Maarten Vangramberen zwaait Martine Tanghe uit: "Ze kon ook sportanker worden"

  Het laatste een-tweetje tussen Martine Tanghe en Maarten Vangramberen.

  Martine Tanghe (65) heeft haar laatste journaal gepresenteerd. Onze collega Maarten Vangramberen zat bij haar afscheid naast het iconische nieuwsanker. "Ze is goed op de hoogte van het sportnieuws", getuigt hij. "Ze kijkt naar de Tour en tijdens een voetbalkampioenschap kwam ze altijd langs in de studio."

  "De eerste keer dat ik met haar in de studio zat, moest ik even in mijn arm knijpen", vertelt Maarten Vangramberen, die sinds 2008 het sportnieuws in het journaal presenteert. "Ik was zenuwachtiger dan anders, want Martine is een icoon. Ik mocht geen fouten maken."

   

  "Die nervositeit ebde snel weg toen ik merkte dat Martine een grote liefde heeft voor de sport. Tijdens het sporthoofdstuk kijkt ze geboeid mee en stelt ze me geregeld vragen als een stuk loopt."

   

  "Martine is opgegroeid in Café Cyclocross. Vaak vraagt ze me dan op welke zender haar vader naar het veldrijden kan kijken", lacht onze sportanker.

   

  "Martine is goed op de hoogte van de sportactualiteit. Ze weet wie Remco Evenepoel is, ze kijkt naar de Ronde van Frankrijk en als het WK of het EK voetbal plaatsvindt, komt ze altijd een kijkje nemen in de studio", vertelt Vangramberen.

  De eerste keer dat ik met haar in de studio zat, was ik zenuwachtiger dan anders. Martine is een icoon, ik mocht geen fouten maken.

  Maarten Vangramberen

  "Groot vakmanschap"

  Martine Tanghe is een kei in haar vak. "Als we samen in de studio zitten, kijk ik graag mee naar de autocue (het scherm waarop de tekst van de nieuwslezer verschijnt, red), want haar bindteksten zijn een meesterwerkje. Vaak maakt ze die van mij ook beter", gaat Maarten Vangramberen voort.

   

  "Ik bewonder de manier waarop ze Het journaal presenteert. Naast haar teksten observeer ik graag haar mimiek of de pauzes die ze laat vallen. Groot vakmanschap vind ik dat."

   

  "Ze had ook sportanker kunnen worden", denkt Vangramberen, "maar dat is nooit haar ambitie geweest."

  Martine Tanghe loopt de 100 meter voor het goede doel.

  VIDEO: Maarten Vangramberen geeft het woord een laatste keer aan Martine Tanghe

  Vertonghen en Merckx groeten Martine Tanghe: "Ga nu enkel nog naar heruitzendingen kijken van Het Journaal"

  Martine Tanghe is een groot sportliefhebber: "Die goal van Chadli tegen Japan, dat leek wel ballet"