D'Hooghe stuurde Maradona naar huis op WK '94: "Paar dagen bodyguards gehad"

  Maradona in het oog van een storm in 1994.

  Michel D'Hooghe heeft net als menig voetballiefhebber mooie herinneringen aan de voetballer Diego Maradona. Onze landgenoot heeft de Argentijn ook een paar keer ontmoet. En een van die ontmoetingen, op het WK in 1994, zal hem altijd bijblijven als een van zijn moeilijkste persconferenties ooit. Als hoofdverantwoordelijke voor de dopingcontroles stuurde hij Maradona toen naar huis na een positieve dopingplas.

  "Als voetballiefhebber is Maradona, net na Pele, de absolute top van wat ik in mijn leven als voetballeider heb meegemaakt", vertelt Michel D'Hooghe. "Ik heb 10 WK's meegemaakt dus ik heb vaak de kans gehad om hem aan het werk te zien."

   

  "Ik sta in grenzeloze bewondering voor hoe deze man, die qua atletische gave niet tot de top behoorde, het met zijn pure voetbalkwaliteiten tot een absolute wereldster geschopt heeft. Voor Diego Maradona de voetballer doe ik mijn hoed af tot op de grond. Het is evident en goed dat we de nadruk nu leggen op zijn voetbalkwaliteiten. De rest mag een beetje vervagen."

   

  D'Hooghe heeft Maradona verschillende keren gezien. "Voor het eerst in 1982. Ik was toen op mijn eerste WK met de KBVB en we speelden de openingsmatch in Barcelona tegen Argentinië. In 1986 was ik delegatieleider van de Belgische ploeg in Mexico. Daar heb ik hem dus van dichtbij meegemaakt. Onder meer in die halve finale. Niet Argentinië, maar Maradona heeft ons daar geklopt."

   

  "Dan was er het dopingincident in 1994 in de VS. Daarna heb ik hem nog een aantal keer gezien bij FIFA-evenementen, zoals de Gouden Bal."

  "Een persconferentie in Dallas met 400 vrij agressieve journalisten"

  Het dopingincident in 1994 was wel de herinnering die D'Hooghe het langst zal bijblijven. "Ik ga dat nooit vergeten. Ik was in Washington en ik kreeg telefoon van Sepp Blatter, toen nog secretaris-generaal van de FIFA. Hij zei me dat er een dopinggeval was en voor mij was dat een bom. We deden al sinds 1970 dopingcontroles op de WK's en er was tot dan nog nooit een groot probleem geweest. Hij zei dat het bij Argentinië was en dan "hij is het". En ik wist genoeg."

   

  "Ik ben dan halsoverkop naar Dallas getrokken. Veel mensen denken dat het toen al om cocaïne ging, maar dat klopt niet. Hij had efedrine in zijn urine. Maradona was toen met veel overgewicht naar het WK gekomen. Hij had daar zijn eigen entourage, zijn eigen dokter en eigen kinesitherapeut. En waarschijnlijk hebben zij geprobeerd om een van de zijwerkingen van efedrine te gebruiken, namelijk gewichtsverlies."

   

  "De toenmalige FIFA-voorzitter vroeg nog of we echt de beste voetballer zouden wegsturen van het WK. Maar ik moest het melden en volgens de regels werd hij uitgesloten. Ik heb dan een persconferentie moeten leiden in Dallas met 400 vrij agressieve journalisten uit Zuid-Amerika. Zij gaven de indruk dat wij het Zuid-Amerikaanse voetbal wilden nekken. En ik heb me daar verdedigd."

   

  "Een journalist zei toen dat het toch niet de zwaarste producten waren. Ik heb geantwoord: "neen, maar je kan ook niet een beetje zwanger zijn". Dat heeft de sfeer een beetje veranderd. Ik heb daar ook een paar bodyguards gehad een paar dagen. Dat was allemaal niet zo plezant."

  De persconferentie uit 1994