Verheyen: "Antwerp doet het als enige Belgische club écht goed in de EL"

  Wat vond Gert Verheyen van de Belgische clubs in Europa?

  Voor het eerst dit seizoen konden er 2 Belgische clubs winnen in de Europa League. Hoe heeft analist Gert Verheyen de avond beleefd? Hij beantwoordde al jullie vragen in onze eigen "Gert Late Night".

  Dankzij een zege in Oostenrijk tegen LASK Linz doet Antwerp weer helemaal mee voor de Europese overwintering. "Het is de enige Belgische club die het echt goed doet in de Europa League", ziet ook analist Gert Verheyen.

   

  "Ze waren toch in een moeilijkere groep terechtgekomen dan AA Gent en Standard, maar overwinningen tegen Tottenham en LASK zijn zeer sterke prestaties."

   

  Mogen ze ook al van meer dromen dan overwinteren? "We hebben de laatste 5 jaar wel wat Belgische kwartfinalisten gehad. Het zou speciaal zijn als Antwerp dat kan bereiken", aldus Verheyen.

   

  "Ze zullen wat geluk moeten hebben met de loting, want ook de derde plaatsen uit de Champions League komen er dan bij. Dan wordt het een ander verhaal. Maar het is in elk geval sterk dat Antwerp zich in deze positie heeft gemanoeuvreerd."

  Het is in elk geval sterk dat Antwerp zich in deze positie heeft gemanoeuvreerd.

  "Leko heeft de ploeg naar zijn hand gezet"

  De gangmaker bij Antwerp is Lior Refaelov, een kanshebber voor de Gouden Schoen? "Zeker en vast", zegt Verheyen. "Je kan erover discussiëren of het de beste Refaelov is die we ooit hebben gezien, maar hij is nu voor zijn team in elk geval de meest bepalende."

   

  "Als nu ook Dieumerci Mbokani nog zou ontbolsteren, zou het een extra troef zijn voor Antwerp. Maar Benavente heeft het tegen LASK niet slecht gedaan, ook al is hij niet echt een diepe spits."

   

  Ook coach Ivan Leko verdient een pluim op zijn hoed, volgens Verheyen. "Hij doet het op een heel andere manier dan Laszlo Bölöni. Een transformatie naar dominant voetbal met veel balbezit. Leko heeft de ploeg naar zijn hand gezet en hij laat ze naar zijn ideaalbeeld. Alleen in de competitie leidt het nog niet altijd tot overwinningen."

  Wat met de andere Europese ploegen?

  • AA Gent: "Gent kabbelt voort met ups en downs, helaas vooral met downs. Ze hebben nood aan stabiliteit, want om de haverklap ontbreekt er wel een speler. Ze hebben een reeks nodig, maar zijn ze daar wel toe in staat? De efficiëntie voorin ontbreekt. Zonder Jonathan David scoren ze veel moeilijker. En achterin maken ze te veel fouten. Bolat gaat weer niet vrijuit tegen Rode Ster Belgrado."

  • Standard: "De Luikenaars hebben te veel problemen in de voorhoede. Ze hebben een goede defensie en doelman, maar scoren veel te weinig. In de laatste 5 matchen scoren ze 5 keer: 2 corners, 2 vrije trappen en 1 strafschop. Ze hebben een spits nodig die doelpunten kan maken. Avenatti, Oulare en Muleka hebben alle drie al hun kansen gehad."

  • Club Brugge: "Het voetbal van Club is niet meer zo overweldigend als vorig jaar. Ze zijn iets kwetsbaarder. Simon Deli deed het vorig jaar fantastisch, maar heeft nu een minder seizoen. En ze hebben hetzelfde probleem als Standard: een diepe spits. Clement zoekt nog naar de beste kandidaat."

  Herbekijk hier de Facebook Live met Gert Verheyen