Johan Bruyneel: "Ik wil weer welkom zijn in de wielerwereld"

  Johan Bruyneel en Lance Armstrong

  Johan Bruyneel is bij Eurosport nog eens teruggekomen op zijn periode als ploegleider bij US Postal. Bruyneel leidde Lance Armstrong naar 7 Tourzeges, die hem nadien allemaal werden ontnomen wegens dopinggebruik. De Belg is sindsdien persona non grata in het peloton, maar hij hoopt dat dat in de toekomst weer kan veranderen.

  Na de schuldbekentenissen van Lance Armstrong werden Johan Bruyneel en Armstrong voor het leven verbannen uit de wielersport. Het Amerikaanse dopingagentschap USADA oordeelde dat US Postal "het meest gesofisticeerde, professionele en succesvolle dopingprogramma in de geschiedenis van de sport bedacht had".

   

  "Ik blijf erbij: Lance was de beste van zijn generatie, met of zonder doping", zegt Bruyneel zonder omwegen op Eurosport. "Hij deed niets dat anderen niet deden."

   

  "Het is makkelijk om iemand te demoniseren, maar onmogelijk om dat ongedaan te maken. Het is ook moeilijk te verwerken omdat er zoveel hypocrisie rondhangt. Armstrong was met of zonder doping de beste van zijn generatie. Dat was zo voor de kampioenen voor Armstrong en dat zal altijd zo blijven. Er is volgens mij op dat vlak niets veranderd in het huidige wielrennen."

  Lance Armstrong was met of zonder doping de beste van zijn generatie en deed niets dat anderen niet deden.

  Johan Bruyneel

  Bruyneel koestert de hoop om weer welkom te zijn in de wielersport. "Armstrong en ikzelf zijn persona non grata geworden in de wielerwereld. Eigenlijk is het niet eens een terugkeer dat ons zou interesseren. We zouden willen aanvaard worden", zegt Bruyneel.

   

  "Er zijn veel mensen met wie ik een goede relatie had in het wielrennen, maar ik weet dat ze nu tijdens een wedstrijd niet graag met me gezien worden."