Lefevere: "Publiek kan onderscheid niet maken tussen aanslag en duwtje"

  Patrick Lefevere.

  Een van de wielerverhalen dit jaar was de zware crash van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. Dylan Groenewegen kent nu zijn straf, maar daarmee is de kous niet af. Hoe zit het met de rechtszaak die Deceuninck-Quick Step zal aanspannen? "De gerechtelijke molen doet nu zijn werk."

  Deze week kreeg Dylan Groenewegen zijn straf te horen: 9 maanden schorsing. "Alles wat je daarover zegt, is te veel", houdt Lefevere het kort. "De disciplinaire commissie heeft zijn werk gedaan en ik heb er niets aan toe te voegen. Mensen zijn niet bekwaam om het onderscheid te maken tussen een zeer grove fout, een aanslag, en een duwtje. Renners kunnen dat veel beter analyseren."

   

  Meteen na de crash sprak Lefevere straffe taal. Hoe zit het eigenlijk met de rechtszaken die al dan niet worden aangespannen? "We zijn heel goed geholpen door Europ Assistance België. Zij hebben Johnny Maesschalk als advocaat genomen om te proberen om een deel van de kosten te recupereren. En Maesschalk heeft mij dan gebeld. Hij moest toch al optreden, dus waarom dan ook niet voor ons? En Fabio heeft uiteindelijk ook zelf advocaten in de arm genomen."


  "Van het gerecht in Polen hebben we uiteindelijk een A4'tje gekregen. Zij hadden de fiets in beslag genomen om te kijken of het geen breuk van de fiets was. En nu doet de gerechtelijke molen daar zijn werk. Hopelijk gaat dat snel. Eerst moet dat in Polen, pas daarna kan het verder gaan. Misschien komt er in Nederland ook een zaak, dan zijn het twee Nederlanders tegen elkaar. Dat kan misschien sneller gaan."

  Mensen zijn niet bekwaam om het onderscheid te maken tussen een aanslag en een duwtje. Renners kunnen dat veel beter analyseren

  De rechtszaken lopen dus tegen Groenewegen, maar ook de organisatie is toch niet vrij van zonden? "Iedereen is geschrokken, zowel de daders als de slachtoffers, als de collega's, de UCI, ... Maar er zijn in het verleden al verwittigingen geweest dat die aankomst niet meer kon, maar iemand keurt dat parcours goed: de UCI."

   

  "Ik ben het beu om als enige met mijn vingertje in de lucht te staan en de boeman te zijn. Voor alles hebben we een associatie: AIGCP, CPA, ... Zij moeten opstaan en zeggen: dit kan niet meer. Wij moeten ook de ballen hebben en zeggen: hier spurten we niet meer. En in eerste instantie is dat aan de renners."

   

  Maar daarmee is de kous niet af. "We zijn nu wel bezig met een veiligheidscommissie", vertelt Lefevere. Ze denken onder meer aan een alarmsignaal bij gevaarlijke punten. "We zijn begonnen met 4 mensen, maar ondertussen zijn we al met 17. Nu zullen we ons dan uiteindelijk nog eens opdelen in commissies. Je weet ook, hoe kleiner je bent, hoe beter het werkt. Dus ik wil nog wel zien of er volgend jaar al iets uitvoerbaar is."

  "Jakobsen zegt dat hij niet bang is"

  Wat iedereen natuurlijk nog wil weten: hoe is het met Fabio Jakobsen? "Hij is vorige week hier geweest om materiaal te komen ophalen. De schade is zeer zichtbaar en ook aanzienlijk. Hij heeft heel veel littekens. En het zal nog zes maanden duren voor hij letterlijk op zijn tanden kan bijten."

   

  "Hij kan er ook wel eens mee lachen. Hij blijft positief en hij ziet het wel zitten. Hij zegt dat hij niet bang is."

  Lefevere over straf Groenewegen: "Ik heb daar niets aan toe te voegen"

  - Een uitgebreid gesprek met Patrick Lefevere over het afgelopen wielerjaar krijg je zondag in Sportweekend -