"Ook zonder Linskens en Meesseman moeten we 2x kunnen winnen"

  Vanavond en zaterdag spelen de Belgian Cats hun tweede luik in de kwalificatiegroep voor het Europees kampioenschap van juni 2021. Het doel van de trip naar Lissabon, waar de Cats gaan spelen tegen thuisland Portugal en Oekraïne, is tweeledig: nu al de kwalificatie afdwingen voor dat EK en indruk maken op bondscoach Philip Mestdagh, met het oog op de Olympische Spelen in Tokio.

  De bondscoach in levende lijve spreken, kan alleen na de wedstrijden in Portugal, door de zeer strenge corona veiligheidsmaatregelen. Maar aan de telefoon klinkt Philip Mestdagh optimistisch

   

  "Ook zonder Emma Meesseman (corona) en Kyara Linskens (knieblessure) moeten we 2 keer kunnen winnen. Portugal en Oekraïne hebben niet veel gestalte  onder de borden. Op dat vlak zullen de grootste twee speelsters uit onze basisvijf minder gemist worden", denkt Mestdagh.

   

  Portugal, op een bescheiden 47e plaats op de wereldranglijst, is een snelle en zeer energierijke ploeg, met een vaak variërend defensief systeem, maar topspeelsters van het niveau van Julie Allemand heeft het niet. Als de thuisploeg zich niet zwaar overtreft, moeten de Cats (de nummer 7 in de wereld) eenvoudig kunnen winnen.

   

  Voor winst tegen Oekraïne moeten de Cats alert zijn. Het Oekraïense team draait volledig rond topspeelster Alina Jagoepova. Een fantastische shotter, die vorig jaar in Charleroi 32 punten liet noteren in de eerste kwalificatiewedstrijd van de Cats.

   

  Zelfs met maar één zege in Lissabon zitten de Cats nog goed op schema voor het EK. Dan moeten ze in februari volgend jaar hun laatste 2 wedstrijden, opnieuw tegen Portugal en tegen het zwakke Finland, winnend afsluiten.

  Ann Wauters

  "De plaatsjes voor de Spelen worden duur"

  In 2021 kunnen de Cats voor een nieuw hoogtepunt zorgen in de geschiedenis van het Belgisch basketbal. Op het EK, dat in Frankrijk en Spanje plaats vindt, kunnen ze een medaille veroveren en op de Spelen hopen ze de kwartfinales te halen.

   

  “De plaatsjes in de selectie voor de Spelen worden duur”, zegt de bondscoach. “Hier in Portugal, volgend jaar in februari en in een aantal oefenwedstrijden in mei, zal ik kunnen zien wie een trip naar Tokio verdient.”

   

  Uiteraard zijn er al vele zekerheden: Emma Meesseman, Julie Allemand, Kyara Linskens, Kim Mestdagh en Antonia Delaere. Maar ook de vaste invallers: Jana Raman, Hanne Mestdagh, Heleen Nauwelaers en Marjorie Carpreaux lijken op 2 oren te kunnen slapen.

  Iemand met zo'n staat van verdienste voor het Belgische basketbal als Ann Wauters kunnen we haar olympische droom niet afnemen.

  Philip Mestdagh

  Icoon Ann Wauters ook, want de bondscoach wil de 40-jarige Wauters graag meenemen naar Japan. “Als iemand het verdient is het Ann. Met zo’n staat van verdienste voor het Belgische basketbal, kunnen we haar die olympische droom niet afnemen."


  "Natuurlijk moet ook zij nog een goed niveau kunnen halen. Wat ik op de trainingen van haar zie, stemt me hoopvol. Ook met maanden zonder matchritme zie ik haar goed presteren tegen Portugal en Oekraïne.”


  Voor de laatste plaatsjes wordt het vanaf morgen dus hard bikkelen. De gewezen vaste waarden, Julie Vanloo en Serena-Lynn Geldof, en de nieuwe lichting, Laure Resimont en de tweelingzussen Billie en Becky Massey,
  zullen de bondscoach moeten overtuigen van hun Olympisch potentieel.

  Kris Meertens

  De Belgian Cats bij Sporza

  12/11 Portugal-België vanaf 18.55u op Canvas + livestream
  14/11 Oekraïne-België vanaf 18.55u op Canvas + livestream