"Roglic zit zeker niet safe, maar ze moeten hem "in quarantaine" krijgen"

  Wie wint de Ronde van Spanje?

  Vandaag wordt de teerling geworpen in de Vuelta, met de laatste bergrit, die finisht op La Covatilla. "In tegenstelling tot de Tour heeft Roglic nu geen last van stress, maar 1 zwak moment en hij is een minuut kwijt", blikt commentator Renaat Schotte vooruit.

  Primoz Roglic heeft 45 seconden voorsprong op Richard Carapaz en 53 op Hugh Carthy. Hij zit allesbehalve safe: 1 zwak moment en hij is zo een minuut kwijt op La Covatilla.

   

  Naar mijn gevoel hebben Carapaz en Carthy betere kaarten bergop. Ze moeten in staat zijn Roglic tijd aan te smeren. Maar hoeveel? Ik verwacht dan ook een spannende ontknoping.

   

  Roglic reed wel een sterke slotklim in de tijdrit, al is dat een totaal ander gegeven, én hij heeft de beste ploeg.

   

  Enkele maanden geleden begon Roglic aan de voorlaatste dag van een grote ronde met 57 seconden voorsprong, maar verloor hij toch. Toch heb ik het gevoel dat hij geen last meer heeft van dat verlies in de Tour.

   

  Roglic is ontspannen, maakt zelfs grapjes, wat on-Roglic is. Dat is ook logisch: in de Vuelta staat er toch veel minder druk op de ketel. Het seizoen van Roglic kan sowieso al niet meer stuk: hij heeft Luik gewonnen en werd 2e in de Tour, dat is toch niet min. In de Tour werd hij verlamd door de stress, daar heeft hij nu geen last van.

  Vuelta a España klassement

    naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV72:46:12
  2Richard CarapazIGD+24
  3Hugh CarthyEF1+1:15
  4Daniel MartinISN+2:43
  5Enric MasMOV+3:36
  6Wout PoelsTBM+7:16
  7David De La CruzUAD+7:35
  8David GauduGFC+7:45
  9Felix GroßschartnerBOH+8:15
  10Alejandro ValverdeMOV+9:34

  Ineos heeft er een patent op om all-in te gaan

  Om hem nog uit het rood te krijgen, zal de concurrentie Roglic moeten isoleren, hem in quarantaine proberen te zetten. Dat is een probleem, want Jumbo-Visma heeft een supersterke ploeg met Kuss, Bennett, Gesink en Vingegaard.

   

  Ineos heeft Froome wel bewust zich laten sparen in de tijdrit met het oog op deze etappe. Daar moeten ze toch iets mee doen. Froome zal uit zijn pijp moeten komen. En Ineos heeft er ook een patent op om all-in te gaan.

   

  Dat geldt ook voor Carapaz. Die heeft de Giro al gewonnen en zou kunnen zeggen: die 2e of 3e plaats kan mij niet schelen, ik ga er vol voor. Al leert het verleden ons toch dat er in rittenkoersen ook voor de 2e en 3e plaats conservatief gereden wordt.

   

  Carthy heeft dan weer het mentale voordeel dat hij heeft gewonnen op de Angliru. De vraag is: is hij tevreden met zijn 3e plaats of denkt hij: ik kan dat spel hier winnen, ik neem het risico om mijn podiumplaats te verliezen. Dat zijn natuurlijk tactische overwegingen die wij niet kunnen inschatten.

  5 seconden verschil? Zelfs dan gaan ze er in Madrid niet voor vechten

  Meer nog dan een duel tussen 2 of 3 renners zal het een duel worden tussen de benen. Op dit terrein zal de sterkste zegevieren. Als Roglic de Vuelta wint, dan is dat door zijn regelmaat en dankzij zijn etappezeges, als Carapaz wint is het omdat hij na 3 weken nog een sterk eindschot heeft en als Carthy wint, is het de zege van de revelatie.

   

  Maar als het verschil na vanavond nog altijd maar 5 seconden is, dan denk ik niet dat ze er in de slotrit naar Madrid nog zullen voor koersen. Dan gaan de ploegen elkaar toch gewoon feliciteren. In het wielrennen doen ze dat nog voor de race helemaal is gelopen, in tegenstelling tot Trump en Biden.

   

  Renaat Schotte

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
  2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
  3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
  4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
  5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
  6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
  7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
  8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
  9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
  10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
  11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
  12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
  13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
  14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
  15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
  16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
  17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
  18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic