Ga naar de inhoud

Peiper weet dat hij Pogacar beter moet omringen: "Ook klassieke types naar Tour sturen"

Allan Peiper trekt volgende zomer met titelverdediger Tadej Pogacar naar de Ronde van Frankrijk. Sinds de voorstelling van het Tour-parcours is de UAE-ploegleider al aan het nadenken over wie hij nog allemaal mee naar Frankrijk zal sturen en wie de grootste concurrenten voor zijn kopman worden. 

“Het is een mooi parcours, een traditioneel Tour-parcours", vindt Allan Peiper. "Je hebt min of meer een week voor je de eerste bergen tegenkomt, maar die eerste week zal wel voor vuurwerk zorgen. De wind kan een grote rol spelen en er is zeker kans op waaieretappes. Daar kunnen de klassementsmannen al verschillen maken."

 

Dit jaar had Pogacar moeite in de waaieretappe. Is dit slecht nieuws? "Neen, Pogacar kan zich wel handhaven in waaiers. Maar dit jaar had hij pech met een platte band op een slecht moment en een valpartij voor hem. Wat wel zo is: dit jaar stond zijn ploeg niet op punt. Daar moeten we wel naar kijken. Het is geen goed idee om 6 of 7 helpers voor de bergen mee te sturen. Daar heb je in het begin weinig aan. Ik denk dat je voor de helft klimmers nodig hebt en de andere helft zullen renners worden die waaiers kunnen rijden."

 

Dus zullen er ook klassieke types nodig zijn. "Ja, zoals Kristoff en Matteo Trentin. En met Mikkel Bjerg hebben we iemand die beide kan. Deze ochtend tijdens het fietsen was ik al aan de ploeg aan het denken. Zo begint het. We willen de titelverdediger zo goed mogelijk ondersteunen dus we moeten onze puntjes zo goed mogelijk op de i hebben. Dit jaar hadden we pech met een paar renners en was de ploeg eigenlijk ondermaats. Dat moet beter."

"Dit zou ook goed parcours zijn voor Evenepoel"

“Er zijn niet veel aankomsten bergop dus er zijn maar 3 mogelijkheden voor de echte klimmers. Die worden een beetje benadeeld door de twee vlakke tijdritten van om en bij de 30 kilometer. Voor Pogacar is dat geen nadeel. Hij kan tussen de klassementsmannen zeker standhouden in dit soort tijdritten."

 

Voor wie is dit Tour-parcours nog geschikt? "Ik denk aan Tom Dumoulin, maar het wordt kijken hoe Jumbo-Visma het zal aanpakken."

 

En Remco Evenepoel? "Als hij rijdt, is dit een goed parcours voor hem met zijn tijdrit- en klimkwaliteiten. Hij heeft ook een goede ploeg voor de waaiers, en zelf heeft hij daar hopelijk al wat aan geschaafd. Maar het zou ook zijn eerste Tour zijn dus de druk is er dan wel."