Italiaans bondscoach: "Ganna versus Evenepoel in tijdritten en vergeet ook Van Aert niet"

  Davide Cassani, de Italiaanse keuzeheer.

  De Ronde van Italië is twee weken oud en Filippo Ganna is zonder twijfel een van de smaakmakers. De 24-jarige Italiaanse beer wint bij zijn debuut in een grote ronde al meteen 3 ritten. Italiaans bondscoach Davide Cassani: "Ik zie in hem een type zoals Fabian Cancellara."

  "Hij heeft zoveel kracht en potentieel", bewierookt Davide Cassani Filippo Ganna, het nieuwe Italiaanse goudhaantje. De Italiaan van Ineos won in deze Giro al twee tijdritten en rondde tussendoor ook een vlucht in stijl af.

   

  "Ik ken Filippo al een tijdje. Toen hij nog een stuk jonger was, namen we hem mee op stage. Hij was toen nog een junior en kon de klimmers op een lange klim bijbenen. Ook dat kan hij dus. Hij heeft hard gewerkt op de piste en is nu ook een fenomeen op de weg."

   

  Ganna is een man voor Tokio volgend jaar. "Hij werkt al 4 jaar met de achtervolgingsploeg, maar ook in de olympische tijdrit kan hij een favoriet zijn. We moeten zijn programma goed uitdokteren."

   

  In het werk tegen de klok lijkt Ganna onklopbaar. "Hij won het Italiaans kampioenschap, domineerde in Tirreno-Adriatico en lijkt ook in deze Giro niet te kloppen."

   

  In de Ronde van San Juan botste hij begin dit jaar op Remco Evenepoel. "Dat is waar. Het is jammer dat Remco niet in deze Giro is, want dat zou een uitdaging geweest zijn."

   

  "Of dat het duel van de toekomst wordt in de tijdritten? Zeker. Zij zijn de sterksten. Maar vergeet ook Wout van Aert niet, want ook hij kan nog verbeteren."

   

  "Zijn capaciteiten als tijdrijder, dat verbaast me wel bij Remco. Hij is een lichtgewicht, maar is erg sterk. De aerodynamica zit dus zeer goed, maar hij is ook gewoon zeer krachtig."

  Remco is een lichtgewicht. Zijn capaciteiten als tijdrijder verbazen me.

  Italiaans bondscoach Davide Cassani

  "Ganna als man voor een grote ronde? Dan moet hij gewicht verliezen en kan dat wel?"

  In Italië dromen ze al een beetje. Wat na de Tour over Wout van Aert werd gezegd, wordt in Italië nu geopperd over Filippo Ganna. Moet hij zich omscholen tot een man voor de grote rondes?

   

  Davide Cassani: "Daar ga ik niet mee akkoord. Ganna weegt 80 kilogram en dat is toch vrij veel. Je moet dan vechten tegen klimmers die 20 kilogram minder wegen."

   

  "Ik zie hem meer als een type Fabian Cancellara, iemand die Parijs-Roubaix, de Ronde en Sanremo kan winnen. Dat zou al geweldig zijn."

   

  "Als hij voor een grote ronde gaat, dan moet hij zijn karaktertrekken - zoals dat gewicht - verliezen. Ik weet niet of dat kan."

   

  "Hij kan een protagonist worden. Bij de junioren werd hij na een vlucht op 10 km van de finish gegrepen in Roubaix, bij de beloften won hij de kasseiklassieker."

   

  "Jonge renners verbeteren ook vaak na hun eerste grote ronde. Voor Filippo is dit zijn debuut. En hij staat er nog aan het einde van de tweede week. Hij heeft dus nog marge en kan op termijn meedoen in de klassiekers."

  Giro d'Italia klassement

    naamploegresultaat
  1Tao Geoghegan HartIGD85:40:21
  2Jai HindleySUN+39
  3Wilco KeldermanSUN+1:29
  4João AlmeidaDQT+2:57
  5Pello BilbaoTBM+3:09
  6Jakob FuglsangAST+7:02
  7Vincenzo NibaliTFS+8:15
  8Patrick KonradBOH+8:42
  9Fausto MasnadaDQT+9:57
  10Hermann PernsteinerTBM+11:05