Van Den Spiegel: "Als we ons voorjaar willen beschermen, is het zondag examen"

  Zondag mogen de wielerfans smullen van de Ronde van Vlaanderen. Vanuit de zetel, weliswaar. Tomas Van Den Spiegel vertelde in De Afspraak dat "er nog een tandje bijgezet moet worden" na Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs. "Het voorjaar komt er heel snel aan en als we dat willen beschermen, is het zondag dus examen."

  "Nog een tandje bijzetten zondag"

  Met Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs was er al een soort generale repetitie wat de coronamaatregelen betreft in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen zondag. "Maar we moeten toch nog een tandje bijzetten", klinkt het bij Tomas Van Den Spiegel (CEO Flanders Classics) in De Afspraak.

   

  "Zondag wordt het parcours echt "gesweept". Voor de karavaan rijden er ordediensten die ervoor zorgen dat er zeker geen samenscholingen mogelijk zijn. Ten tweede gelden er tijdelijke maatregelen zondag, zowel op provinciaal als gemeentelijk niveau."

   

  "Er geldt een mondmaskerplicht over het hele parcours en een samenscholingsverbod. Als je met meer dan 4 mensen bent, kan je er ook  voor beboet worden."

   

  "Zodra we in de Vlaamse Ardennen zijn, waar een goeie 80% van de koers zich afspeelt, is alles zo goed als hermetisch afgesloten. Zowel qua mobiliteit als alle aantrekkingspunten naast het parcours."

  Mensen zijn het al beu dat ik het zeg, maar blijf gewoon thuis en kijk televisie. Het voorjaar komt er heel snel aan en als we dat willen beschermen, is het zondag dus examen.

  Tomas Van Den Spiegel

  "Als we ons voorjaar willen beschermen, is het nu zondag examen"

  Zowel de Nederlandse ritten in de BinckBank Tour, de Amstel Gold Race als Parijs-Roubaix zijn al afgelast. Waarom kan de Ronde van Vlaanderen wél gereden worden? "We zijn heel vroeg begonnen aan de voorbereiding", verklaart Van Den Spiegel.

   

  "De Amstel Gold Race kon eigenlijk wel doorgaan, maar werd gepakt in snelheid door de plotse strenge maatregelen in Nederland."

   

  Wat als er ook in België nog verstrengingen komen vrijdag? "Oke, we moeten ons schikken naar wat er beslist wordt. Maar op vandaag twijfelen we er niet aan dat we een veilige koers kunnen organiseren zondag. Mensen zijn het al beu dat ik het zeg, maar blijf gewoon thuis en kijk televisie. Het voorjaar komt er heel snel aan en als we dat willen beschermen, is het zondag dus examen."

   

  Zou de Ronde van Vlaanderen zondag ook gereden worden als er niet zoveel geld mee gemoeid ging? "Dat was voor ons niet de eerste reflex. We willen koers organiseren. We moeten ons ook niet gaan wentelen in zelfmedelijden, er zijn wel meer mensen die het moeilijk hebben, in de zorg bijvoorbeeld."

   

  "Maar al onze inkomstenbronnen staan onder druk. Maar dat geldt voor de hele sector. Wielrennen is al een sport die het in normale tijden moeilijk heeft. We kunnen er wel even tegen, we houden er ook rekening mee dat komend seizoen ook gehypothekeerd kan worden."

   

  "Is het nadien ook nog die situatie, moeten we wat gaan herdenken en met creatieve concepten komen die er momenteel nog niet zijn. Virtueel koersen, daar kan je nog extra stappen in zetten, maar niets kan tegen het echte koersen op."

  Tomas Van Den Spiegel.

  "Nadenken hoe we de cross zullen organiseren in de toekomst"

  Ziet Van Den Spiegel bepaalde evenementen voorgoed verdwijnen? "We moeten ervan uitgaan dat massa-evenementen met tienduizenden mensen niet meer voor de eerstkomende jaren zullen zijn."

   

  "Veldrijden valt daaronder. We moeten daarover nadenken hoe we dat zullen organiseren in de toekomst, zonder dat het model zoals het vandaag onder druk staat, onder druk blijft staan."

  Bekijk het volledige gesprek met Van Den Spiegel