Hoste: "Iedereen zal naar Van der Poel kijken, hoe zal hij wegraken?"

  Frank Hoste zal als koersdirecteur van Gent-Wevelgem morgen alles in goede banen leiden. Geen makkelijke klus, zeker niet in de huidige omstandigheden. Er is geen publiek welkom langs het gewijzigde parcours en ook het weer kan een rol spelen. "Ik ga deze namiddag nog eens rondrijden om te kijken hoe het erbij ligt."

  De Amstel Gold Race zou normaal een dag voor Gent-Wevelgem gereden worden, maar die koers in Nederland viel van de kalender. "Dat is erg, maar voor ons betekent dat wel dat er een pak renners plots toch in Gent-Wevelgem zullen starten", vertelt Hoste eerlijk. "Er wordt met renners geschoven binnen de ploegen en het niveau zal wat hoger liggen."

   

  Ook het parcours werd aangepast. "Gelukkig reden we al niet meer door Frankijk. Daar heb ik wel aan gedacht toen ik het nieuws over Parijs-Roubaix te horen kreeg. Maar ik vind het parcours nu ook mooier en evenwichtiger. We rijden daardoor nu drie keer over de Kemmelberg. We beginnen onder de Menenpoort, dan maken we een lus van 40 kilometer en zo rijden we een tweede keer door Ieper. Dan gaat het richting Veurne en begint de echte koers."

   

  "De renners gaan de Kemmelberg twee keer langs "de makkelijke" kant op en op het einde doen ze hem langs de westkant. Dat wordt echt de scherprechter. Maar tussen de voorlaatste en de laatste keer zit er maar 19 kilometer. Als er iets gebeurt, zijn ze dus snel weer aan de volgende beklimming."

   

  Publiek is er niet welkom op de Kemmelberg. "Daar gaan we heel streng op toezien."

  Door het schrappen van de Amstel Gold Race zal het niveau in Gent-Wevelgem hoger liggen

  Een factor waar de organisatie ook rekening mee zal moeten houden, is het herfstweer. "Twee weken geleden lag er toch veel modder. Dat zal opgeruimd worden, maar dat kan niet gewoon met een borstel. Het was wel 15 centimeter. En de bladeren vallen ook van de bomen. Als het dan regent dan kan het op de kasseien echt wel glad worden."

   

  "Ook dat zullen we opruimen, maar als het tijdens de koers regent en waait op de Kemmelberg, dan ligt het daar vol. Deze namiddag ga ik toch nog maar eens kijken of er nog ergens pijnpunten liggen op het parcours."


  Wie ziet Frank Hoste als de grote favoriet? "Toch Mathieu van der Poel, maar iedereen zal naar hem kijken. Hij moet wegraken, maar hoe? En ook Alexander Kristoff mag je niet onderschatten."

   

  "Van Aert? Ik denk dat hij zelf niet goed weet waar hij staat. Zal hij hetzelfde niveau halen als op het WK? Van Bakelants hoor ik toch dat hij een dipje gehad heeft. Waar staat hij ten opzichte van Van der Poel?"

  Frank Hoste.