Voetbal Vlaanderen stelt 148 matchen uit: "We gaan niet uit van noodscenario"

  1,16 procent van het aantal voetbalwedstrijden dat georganiseerd wordt door Voetbal Vlaanderen, is afgelopen weekend uitgesteld door het coronavirus. Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen, vindt dat deze cijfers nog meevallen, maar is toch ongerust.

  Meer jeugdmatchen uitgesteld

  Voetbal Vlaanderen organiseerde afgelopen weekend 6.211 wedstrijden, zowel bij de jeugd als bij de eerste elftallen.

   

  Bij de jeugd werden er 114 wedstrijden uitgesteld, bij de eerste elftallen 34. Een totaal dus van 148, of 1,16 % van het totaal.

  "Cijfers moeten niet overroepen worden"

  Marc Van Craen ziet met lede ogen aan hoe de coronacijfers weer de hoogte worden ingejaagd en dat zal ongetwijfeld ook een invloed hebben op het niet-professionele voetbal.

   

  "Voorlopig hebben we nog geen signalen opgevangen dat de Veiligheidsraad van nu woensdag ons meer beperkingen zal opleggen en dus kunnen we op deze manier doorgaan. Dat wil zeggen: met maximaal 400 toeschouwers en voorlopig is het ook niet verboden om samen te douchen."

   

  "We zitten op dat vlak in een soort van "code geel", en indien dat "code oranje" zou worden, dan vrees ik dat er weer geen toeschouwers zullen mogen komen en dat is zeer nefast voor de inkomsten van de kleinere clubs. Overleven is nu al uiterst moeilijk."

  50 % van de matchen moet gespeeld zijn om een eindklassement te kunnen maken. 

  Het reglement van Voetbal Vlaanderen zegt dat minstens 50% van alle wedstrijden gespeeld moeten zijn om een definitief eindklassement te kunnen opmaken.

   

  "Dat is zo vastgelegd om alle discussies te vermijden", zegt Van Craen, "maar laat het duidelijk zijn dat we niet van zo'n noodscenario uitgaan. We hopen dat iedere geplande wedstrijd uiteindelijk zal kunnen gespeeld worden."

  "Opschorting van de competities nemen we zelfs niet in overweging"

  Maandag deed op verschillende voetbalfora nog het gerucht de ronde dat Voetbal Vlaanderen alle competities wilde opschorten tot na nieuwjaar. Onzin, zo blijkt nu.

   

  "Vandaag verscheen opnieuw allerlei nepnieuws op de sociale media", luidt de reactie op de geruchten.

   

  "Laat ons duidelijk zijn dat Voetbal Vlaanderen voorzichtigheid predikt, maar opschorting van de competities nemen we zelfs niet in overweging."

   

  "Uiteraard zullen we de adviezen en beslissingen van de klankbordgroep Sport, minister Ben Weyts en de Veiligheidsraad volgen, maar de opschorting van de competities is ons inziens vandaag en morgen meer dan één brug te ver."