KVO-supporter Martin Heylen: "Dit seizoen mogen we niet in de problemen komen"

  De Jupiler Pro League trekt zich na de interlandbreak weer op gang. En ook voor speeldag 5 zoekt Sporza een bekende Vlaming die supportert voor een van de Belgische clubs. Vandaag werd het Martin Heylen, supporter van KV Oostende.

  Eerste keer naar KVO: "Meteen een coup de foudre"

  Martin Heylen is nu al 10 jaar supporter van de club aan 't zeetje. "Het begon allemaal toen ik een programma draaide, 'God en klein Pierke', en toen volgde ik Kamagurka. En hij zei: "Als je in mijn ziel wil doordringen, moet je mee naar KVO." Ik ben dan ook meegeweest en het was een coup de foudre. Al was het maar om het surrealistische van die club."

   

  "Er was heel veel enthousiasme, maar niet zoveel publiek. We speelden toen nog in 2e klasse. Marc Coucke zat daar ook en die riep van de ene kant van de tribune naar de andere naar "Kama". Het was een heel familiale, volkse sfeer."

   

  Heylen, zelf jaren sportjournalist, zit nu ook vaak naast Kamagurka in het stadion. "Hoe het komt weet ik niet, maar na 10 minuten hoor ik mezelf al vloeken, terwijl ik me voorneem om rustig te genieten van de wedstrijd. Ik heb er geen verklaring voor. Iets in mij neemt het over, ik word er diep ongelukkig van dat het ofwel een lamlendig vertoon is, ze snel een tegengoal krijgen of omdat er gewoon geen fut in zit."

   

  "Maar het omgekeerde is er natuurlijk ook. Als er goed gespeeld wordt en er wordt gescoord. Ik beloof mezelf altijd om kalm te blijven, maar ik heb mezelf al wel teruggevonden in de armen van een voor mij totaal onbekend persoon", geeft Heylen toe.

  Martin Heylen was meteen verkocht in de KVO-tribunes.

  "KVO zal met Amerikaanse totaalbelevenis komen"

  KV Oostende kwam de afgelopen jaren uit een hoogconjuctuur met Europees voetbal als orgelpunt. Maar plots stonden ze vorig jaar bijna weer in 1B. Nu is de club overgenomen door Amerikaanse investeerders (Pacific Media Group). Welke invloed heeft dat?

   

  "Ik denk wel - als supporter - dat we weer een stabiele middenmoter worden, al is het te vroeg om er iets over te zeggen. Oostende is een van de meest interessante clubs in België om te volgen, omdat ze voluit gaan voor het datasysteem. De Amerikaanse overnemer probeert de Amerikaanse invloed er ook in te brengen. De entertainmentfactor."

   

  "Het verschil tussen een Amerikaanse en een Europese kijk op voetbalbeleving is dat voor een doorsnee Europese club er de wedstrijd is, met tussendoor wat animatie. Amerikanen zien dat anders."

   

  "Ze beschouwen een voetbalmatch als een totaalbelevenis van 5 uur, waarin de wedstrijd een centrale rol heeft. Het is animatie met een match. Daarop worden momenteel allerlei ideeën uitgewerkt bij KVO. Met animatie, verrassingen voor de fans, cadeaus, ..."

  Binnenkort weer echte fans bij KVO, en ze krijgen een "totaalbelevenis".

  "Belgische voetbalmodel is een soort mensenhandel"

  Vreest Heylen het datasysteem (dat er spelers worden aangetrokken op basis van data) van KVO niet? Een handelsysteem waar spelers worden gekocht en doorverkocht met meerwaarde.

   

  "Ja, daar vrees ik wel voor. Als voetballiefhebber heb ik niets liever dan dat het allemaal is zoals vroeger. 11 volksjongens bij Club Brugge die nadien op café gaan, Nederlandstalige en Franstalige spelers bij Anderlecht, echte Kempenaren bij Westerlo, ..."

   

  "Maar dat is gedaan. Neem Standard bijvoorbeeld. Jaren geleden had de club nog haar identiteit. Spelers van net over de proviciegrens of de provincie zelf. Nu is dat al jaren een vitrine waar spelers en trainers worden gestald. Of kijk ook naar KAA Gent. "

   

  "Het Belgische voetbalmodel is nu eenmaal zo dat spelers meteen worden verkocht wanneer de clubs er winst op kunnen maken. Dat vind ik geen gezond model, het is een soort mensenhandel. Wat KVO momenteel nu doet, is op basis van data jonge spelers binnenhalen, ze laten ontplooien en zodra buitenlandse clubs interesse hebben, ze door te verkopen."

   

  "Wat ik nu zie aan de huidige ploeg, is veel talent en enthousiasme. Ik zie heel graag spelers die zich ontplooien. Ik denk vooral aan Arthur Theate, Makhtar Gueye, Maxime D'Arpino en Nick Bätzner. Er zit, anders dan de afgelopen 2 jaar, heel wat enthousiasme in de ploeg."

  Arthur Theate neemt de rol van Wout Faes met verve over bij Oostende.

  "Oostende mag in principe niet in moeilijkheden komen dit seizoen"

  KV Oostende speelt dit seizoen wat à la RB Leipzig, met counterpressing. "Het charmeert niet enkel mij, maar zelfs Vincent Kompany had het erover. Het is geen pretje voor andere ploegen dat we ze onder druk zetten."

   

  "Het geeft kans aan spelers om ook eens af en toe wat frivoliteit in het spel te brengen. Het is het omgekeerde van wat ik had verwacht: het zijn geen robotten die er staan, de spelers vinden het een leuk systeem om in te spelen. Maar de mentale druk om punten te moeten pakken, zal nog wel doordrukken."

   

  "In principe denk ik dat KV Oostende dit jaar niet in de problemen mag komen om te zakken naar 1B. Toch niet op de manier hoe ze nu spelen", aldus KVO-fan Martin Heylen.

  Martin Heylen.