VIDEO: Cynthia Bolingo verpulvert Belgisch record 300 meter op Nacht van de Atletiek

  Cynthia Bolingo is zichtbaar tevreden met haar prestatie.

  Cynthia Bolingo (27) heeft tijdens de Nacht van de Atletiek haar eigen Belgisch record op de ongebruikelijke 300 meter aanzienlijk verbeterd. Ook Elise Vanderelst (1.500 meter) en Eliott Crestan (800 meter) liepen sterk in Heusden.

  Ruim verslag van de Nacht van de Atletiek

  Cynthia Bolingo stond aan de start met 37"18 als beste tijd, ze finishte met een nieuwe topchrono: 36"54, goed voor de derde wereldjaarprestatie.

   

  "Een 200 meter is te kort voor mij, een 400 meter te lang, maar dit is ideaal", grapte Bolingo na afloop. "Ik vermoedde wel dat ik onder de 37 seconden kon duiken, maar nooit dat ik er bijna een halve seconde onder zou gaan. Het was een ideale wedstrijd, waarin ik in de start nog Camille Laus voor mij had als mikpunt."

   

  Laus finishte als tweede in een persoonlijk record (37"51).

  Achillespeesblessure en coronaverdriet

  Cynthia Bolingo heeft een zware periode achter de rug. Eerst stond ze meer dan een jaar aan de kant met achillespeesklachten, snel daarna overleed haar vader aan het coronavirus.

   

  "Terugkomen is enorm zwaar geweest, vooral mentaal", vertelde ze. "Ik heb vaak met tranen op training gestaan. Het ging niet, fysiek noch mentaal."

   

  "Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen, maar mijn coach Carole Bam en mijn lief Mehdi hebben mij erbovenop geholpen. Soms heb je anderen nodig om uit de put te kruipen."

  Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen, maar mijn coach en mijn lief hebben mij erbovenop geholpen.

  Cynthia Bolingo

  Cynthia Bolingo loopt Belgisch record op de 300 meter

  Bolingo: "Dit record is heel motiverend voor de toekomst"

  Vanderelst heeft Belgisch record Dejaeghere bijna te pakken

  Elise Vanderelst, vrijdag nog 4e op de 1.000 meter tijdens de Memorial, kwam in Heusden dicht in de buurt van een Belgisch record. Op de 1.500 meter finishte de 22-jarige atlete in  4'05"76. Daarmee kwam ze 1 honderdste tekort voor haar persoonlijk record en 71 honderdsten voor het Belgisch record van Veerle Dejaeghere uit 2002.   

   

  "Het is een bevestiging van mijn goede vorm, maar ik wilde absoluut dat Belgisch record lopen", vertelde Vanderelst na afloop. "Ik weet zeker dat ik het in me heb. Het enige wat ik vandaag miste, was frisheid." 

   

  "Op de Memorial heb ik tot 23u in de dopingcontrole gezeten, pas om 1u was ik thuis. 's Nachts moest ik de hele tijd plassen omdat ik zoveel had gedronken om te kunnen plassen in de dopingcontrole. En toen ik eindelijk sliep, stonden om 6u 's morgens opnieuw de dopingcontroleurs aan mijn deur. Een kort nachtje dus."

   

  Vanderelst probeert het Belgisch record dit seizoen nog een keer aan te vallen. "Ik hoop om volgende zondag te mogen starten op de ISTAF-meeting in Berlijn. Maar ook als het niet lukt, is het al een mooi seizoen geweest met persoonlijke records op de 800 en 1.000 meter." 

  Rani Rosius wint 100 meter, Eliott Crestan loopt persoonlijk record 800 meter

  Rani Rosius heeft net als op de Memorial de 100 meter gewonnen. Op haar thuispiste sprintte de 20-jarige atlete naar 11"54. 

   

  Bij haar persoonlijk record (11"39) kwam ze niet in de buurt. Dat laatste lukte Eliott Crestan wel. De Belgische hoop op de 800 meter deed gevoelig beter dan zijn persoonlijke topchrono (1'46"84). In Heusden liep hij de dubbele ronde in 1'46"16 stond. Crestan mag zich nu de nummer 9 aller tijden in België noemen.

   

  Nog op de 800 meter, bij de vrouwen dan, kwam Renée Eykens op een 6e plaats niet in de buurt van haar 4 jaar oude persoonlijk record (2'00"00 in Rio). Ze klokte af in 2'03"55 en moest de 21-jarige belofte Mirte Fannes voor zich dulden (2'03"47).

   

  Op de 1.500 meter bleef Isaac Kimeli met 3'37"60 ruim een seconde boven zijn persoonlijk record. Belofte Tim Van de Velde liep op zijn 20e naar een knappe 3'38"15.

   

  Op de horden gingen de overwinningen telkens naar Belgen, maar niemand kwam in de buurt van zijn of haar persoonlijk record. Anne Zagré won de 100 meter horden in 13"33, Michael Obasuyi de 110 meter horden in 13"68. Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt was de sterkste op de 400 meter horden in 56"81.

   

  Ismael Debjani, Belgisch recordhouder op de 1.500 meter, heeft een sterk debuut gemaakt op de 5.000 meter. Hij liep naar een vierde plaats in 13'34"50. 

   

  Beste Belg was Debjani niet in Heusden. Die eer was weggelegd voor Robin Hendrix, die naar de tweede plaats liep in 13'25"52 en daarmee ruim 5 seconden boven zijn persoonlijk record bleef. 

  VIDEO: Sterke Rani Rosius en Cynthia Bolingo op de Nacht van de Atletiek

  Rosius: “Vind het leuk dat ik ineens zoveel aandacht krijg”

  Eykens: “Ik heb niet zo slim gelopen”

  Fannes: “ik kon op het einde echt blijven gaan”