De Cauwer: "Als Van Aert 3 ritten wint en geen groen, is dat dan een probleem?"

  José De Cauwer.

  0 / 0

  Na 7 etappes in de Ronde van Frankrijk heeft Wout van Aert al twee ritzeges op zak. José De Cauwer had ook in een Facebook Live niets dan bewondering voor de Belg van Jumbo-Visma. En wat nu met de groene trui? "Als hij er echt voor zou gaan, zou je hem nu al kunnen opschrijven."

  Vraag 1: Moet Wout van Aert niet gewoon voor de groene trui gaan?

  "Van hieruit zouden we natuurlijk ja zeggen, maar ik denk dat Jumbo-Visma zegt neen", vertelt José De Cauwer. "Men heeft daar een hoger doel: de gele trui met Roglic of Dumoulin. Dus ik denk het niet."

   

  "Ze hebben nog geen Tour gewonnen en die ploeg staat toch al heel lang op de rails. Wout van Aert hoeft zich daar niet bij neer te leggen, hij zal het gewoon accepteren. Als hij voor groen gaat moet hij strijden tot het einde, nu kan hij perfect wat sparen en dan toch nog de rit in Parijs winnen."

   

  "Dat zouden dan drie ritten zijn, eventueel zonder de groene trui. Is dat een probleem?"

   

  Ook het WK kan volgens De Cauwer een rol spelen in die overweging. "Hij is een van de topfavorieten. Misschien is dat ook een van de redenen waarom hij samen met zijn trainer en zijn omgeving bekijkt wanneer hij in een herstelfase kan gaan. En er dus niet elke dag vol tegenaan wil gaan. Want hij wil ook nog doorgaan tot Parijs-Roubaix."

   

  "Dus dat groen... Als hij er echt voor zou gaan, zou je het nu al opschrijven. Maar je kan niet blijven gaan. Ook de mogelijkheden van Van Aert zijn niet oneindig."

  Vraag 2: Gaat Sagan deze Tour nog de groene trui pakken?

  Wie groene trui zegt, zegt ook Peter Sagan. Gaat hij nog iets laten zien? "Hij heeft vandaag toch 20 punten gemist. Hij moet het doen met een karige 21 punten. Dus het was heel veel werk voor weinig geld."

   

   "Op een of andere manier maakt hij nu altijd de verkeerde keuze waar hij het vroeger altijd juist deed. Het heeft ook vaak te maken met niet kunnen versnellen wanneer je wel zou moeten versnellen. Er komt een kleine opening, maar je rijdt al aan 60 kilometer per uur. En je kan niet meer sneller dus dan gaat die deur weer toe."

   

  Is er een verklaring voor deze dip bij Peter Sagan? Veel mensen wijzen naar zijn scheiding of is hij misschien gewoon verzadigd? "Het is een hele drukke periode geweest gedurende meerdere jaren. Er is nooit echt een winter geweest waarin hij er tussenuit kon. Je zag altijd filmpjes opduiken voor zijn sponsors, ook met zijn toenmalige vrouw."

   

  "Dat is allemaal logisch want hij wordt koninklijk betaald, maar het is altijd op de rug van Peter zelf. Niemand kan hem ontlasten. Dus ik kan me voorstellen dat hij denkt: "laat me nu toch eens met rust", maar dat kan niet want hij is Peter Sagan. Moeilijk."

  Herbekijk hier de Facebook Live met José De Cauwer