VIDEO: Nederlands belofte Kooij is de snelste in kamikazesprint in Italië

  Olav Kooij (Jumbo-Visma) kijkt even wie hij achter zich liet.

  De Nederlander Olav Kooij (Team Jumbo-Visma) heeft het eerste deel van de openingsetappe gewonnen van de Settimana Coppi e Bartali, een Italiaanse rittenkoers van het niveau 2.1.  Kooij haalde het in een massasprint, waar het alweer kamikazewerk was.

  De 18-jarige belofte was in de massasprint sneller dan de Brit Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) en de Duitser Phil Bauhaus (Bahrain-McLaren). Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix) sprintte naar de vierde plaats.

   

  Kooij reed vorig jaar nog bij de juniores en maakte begin 2020 de overstap naar de beloften binnen de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma. Door een reglement van de UCI mag de sprintspecialist in kleinere profwedstrijden ook met renners van de eerste ploeg aantreden, en dat doet hij in de Settimana Coppi e Bartali.

   

  Het leverde Kooij dus meteen winst op voor de neus van profrenners uit de WorldTour. Begin dit jaar won hij op een lager niveau ook al drie eendagskoersen in de Balkan.   

   

  De openingsetappe van 97 kilometer met start en aankomst in Gatteo was een rit zonder veel animo waarin de Belgische Zwitser Johan Jacobs voor een soloaanval koos. Vijftien kilometer voor de finish werd hij gegrepen en startte de sprintvoorbereiding.

   

  Dinsdagnamiddag wordt deel twee van de openingsdag afgewerkt, een ploegentijdrit van 13,3 kilometer. Kooij start die uiteraard als leider.

  Ook in Italië verliep de sprint best chaotisch