Toch publiek bij Belgische rally's dankzij nieuw protocol

  Ook in de Belgische rallywereld zal het mogelijk zijn om publiek toe te laten bij wedstrijden. De automobielfederatie RACB heeft een protocol gemaakt waar organisatoren en toeschouwers zich aan moeten houden.

  De voorbije weken was er heel wat commotie in de Belgische rallywereld. Veel fans vonden dat wielrennen en rally niet op gelijke voet behandeld werden. Op sociale media werden foto’s gedeeld van publiek langs de kant van het BK tijdrijden in Koksijde, terwijl de gouverneur van West-Vlaanderen geen publiek toeliet op rally’s.

   

  We weten intussen ook waarom. De automobielfederatie RACB had nog geen protocol klaar, waarmee het naar de overheid kon stappen, zoals de meeste andere sportfederaties wel hadden gedaan.

   

  Dat protocol is nu klaar en het kreeg ook al de goedkeuring van Vlaams minister van Sport Ben Weyts en van de provinciegouverneur. Zondag herneemt het Belgische rallyseizoen met de Rally van de Monteberg. Dat wordt een interessante testcase. 

  Wat mag en wat mag niet?

  • Iedere bezoeker moet zich online registreren en mag slechts op 1 klassementsproef aanwezig zijn.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
  • Bij het betreden van een publiekszone is het gebruik van handgels verplicht.
  • Iedereen moet zich houden aan de coronamaatregelen, zoals het respecteren van de nodige afstand. Anderhalve meter, behalve ten opzichte van mensen uit jouw bubbel.
  • Het is aan de organisatie om het naleven van de maatregelen te controleren. Als dat niet het geval is, kan de rally of 1 van de proeven stilgelegd worden