Milwaukee boycot match uit protest tegen neergeschoten zwarte, NBA stelt alle duels uit

  De Milwaukee Bucks, de beste ploeg van de reguliere competitie, bleef in de kleedkamer.

  De Milwaukee Bucks hebben beslist om hun 5e play-offduel in de eerste ronde tegen Orlando Magic te boycotten, nadat de politie zondag een zwarte man in de rug had geschoten in Kenosha, Wisconsin. Ook nog andere NBA-teams wilden of dachten na over een boycot, de NBA besliste daarop alle duels van vandaag uit te stellen.

  De Bucks kwamen niet uit hun kleedkamer in Disney World, Orlando, om op te warmen. "We zijn het doden en de onrechtvaardigheid beu", noteerde de ESPN-website The Undefeated uit de mond van guard George Hill. 

   

  Terwijl de spelers van Orlando klaarstonden om aan de match te beginnen, verzamelden NBA-officials zich bij de kleedkamer van de Bucks. 

   

  De boycot is het antwoord van de Bucks op het neerschieten van Jacob Blake, een zwarte man die van dichtbij 7 keer in de rug werd geschoten door de politie, toen hij ongewapend in zijn auto wou stappen. De man overleefde het, maar zou vanaf zijn middel verlamd zijn.

   

  Het was niet meteen duidelijk of de Bucks een forfait aan hun broek zouden krijgen of dat de match zou worden uitgesteld. Toen bleek dat ook Oklahoma, Orlando, LA Lakers, Portland, Boston en Toronto een boycot wilden of erover nadachten, besliste de NBA om alle duels van vandaag (Milwaukee-Orlando, Houston-Oklahoma en Los Angeles Lakers-Portland) uit te stellen. Alle 5e duels van deze eerste play-offronde worden herschikt op de kalender.

   

  De Bucks, de beste reguliere ploeg uit de NBA dit seizoen, staat 3-1 voor in de best-of-7-reeks.

  Wij zijn het doden en de onrechtvaardigheid beu.

  Bucks-speler George Hill.

  Coach en spelers willen verandering: "En daarna kunnen we match spelen"

  Op de persconferentie voor de match gaf coach Mike Budenholzer mee dat "ikzelf, de spelers en onze organisatie erg aangedaan zijn door wat er in Kenosha gebeurd is". "Het is een geweldige uitdaging om iets te willen veranderen voor iets anders en beters in Kenosha en Milwaukee en Wisconsin. En daarna kunnen we naar buiten komen en een wedstrijd spelen." Daarmee kondigde hij min of meer al de actie aan.

   

  "Sommige zaken zijn belangrijker dan basketbal", verwoordde senior vicepresident Alex Lasry. "De actie van de spelers en de organsatie toont dat we het beu zijn. Genoeg is genoeg. Er moet verandering komen. Ik ben ongelooflijk trots op onze jongens, we staan 100 procent achter onze spelers en willen meewerken aan echte verandering."