Johan Cruijff in brons vereeuwigd voor ingang Ajax-stadion

De hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA wordt vanaf nu bewaakt door de clublegende zelf.

Ajax heeft vandaag een standbeeld van clublegende Johan Cruijff onthuld. De legendarische nummer 14 staat zo vereeuwigd voor de hoofdingang van het stadion in Amsterdam, dat ook al zijn naam draagt.

Het waren Frank Rijkaard en enkele andere Ajax-supporters die vrijdagmiddag het standbeeld onthulden, na een korte ceremonie voor het stadion van de Amsterdamse club.

 

Het beeld, ontworpen door kunstenaar Hans Jouta, is tot stand gekomen door een inzamelactie onder supporters op initiatief van de Ajax Supporters Delegatie. Binnen de drie maanden werd het gewenste bedrag van 75.000 euro opgehaald.

 

"Wij hebben het beeld al mogen zien en het ziet er geweldig uit", reageerde zoon Jordi Cruijff. "Namens de familie wil ik dan ook alle supporters van Ajax bedanken die hieraan hebben bijgedragen. Hij zou hier trots op zijn geweest. Als je erlangs loopt, zie je Johan Cruijff staan."

 

De Friese beeldhouwer Jouta is een fervent supporter van Ajax. Hij maakte eerder het standbeeld van Bobby Haarms, dat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA staat.

Ajax streamde de inhuldiging op hun mediakanalen: