Ga naar de inhoud

Hoe groot wordt de druk op ploegdokters in de Tour? "In eer en geweten beslissen"

 vr 21 augustus 2020 13:17
Bij Lotto-Soudal juichen ze het protocol van ASO toe.

De deelnemers aan de Ronde van Frankrijk weten wat hen te wachten staat: organisator ASO heeft een draaiboek verspreid en zal als een strenge directeur waken over een coronavrije versie van de Tour. Wat vindt Lotto-Soudal van de Franse richtlijnen?

Elk team moet een bubbel vormen en de Tour de France doet er alles aan om het grote circus coronavrij te houden. Renners en aanwezige stafleden worden voortdurend gemonitord, onderzocht en eventueel getest.

 

"Ik vind het zeer goed dat er een strikt en duidelijk protocol is uitgeschreven", stelt Jens De Decker, ploegarts van Lotto-Soudal, bij Sporza.

 

"Onze prioriteit is om renners en stafleden veilig door de Tour te loodsen. In het protocol staat duidelijk wat er gebeurt bij een positieve test en wat de procedures zijn."

 

"Het klopt dat een grote verantwoordelijkheid bij de ploegdokters ligt."

 

"We zijn verantwoordelijk voor de testen vooraf en voor de beslissingen die we nemen op basis van symptomen en klinisch onderzoek dat dagelijks zal gebeuren. Dat zijn we als dokter ook gewend in het dagelijkse leven."

Ik vind het zeer goed dat er een strikt en duidelijk protocol is uitgeschreven.

Jens De Decker (ploegarts Lotto-Soudal)

"Als dokter moet je recht in je schoenen staan als je beslist"

Door de coronacrisis is de druk op de wielerteams al groot en met dit reglement wordt die druk alleen maar verhoogd.

 

Wie twee vermoedelijke gevallen telt of twee bevestigde positieve testen laat optekenen, moet de Tour zonder pardon verlaten. Zal iedereen het spelletje wel even eerlijk spelen? Is er een gevaar voor onderrapportering?

 

"Ik hoop van niet. Ik begrijp dat er druk zal zijn, maar als arts is het belangrijk dat je de veiligheid de prioriteit geeft. Veiligheid van de renners, de stafleden en de collega's."

 

"Als dokter moet je recht in je schoenen staan als je beslissingen neemt, die je objectief moet nemen. Ik zal altijd in eer en geweten beslissen."

 

Er wordt tijdens de onderzoeken gewerkt met een puntensysteem. Een indicator als hoesten levert 4 "strafpunten" op, net als kortademigheid. Vermoeidheid krijgt 2 streepjes, hoofdpijn 1 punt.

 

Wie minstens 6 punten behaalt, zal getest moeten worden. Maar zulke symptomen vind je toch ook zonder coronacrisis in het Tour-peloton?

 

Jens De Decker: "Absoluut. Zeker in de tweede en derde week van de Tour zul je andere factoren in acht moeten nemen als je die vragenlijst afneemt."

 

"Het is belangrijk om dan het totaalbeeld van de betrokken persoon te schetsen. Na een tijdje zal een renner positief antwoorden op het gevoel van spierpijn, maar dan moet je andere zaken meten om dat totaalbeeld te krijgen. Maar in onze ploeg zullen we de drempel voor hertesting zeer laag leggen."

Kleiner risico in week 2 of 3?

"Het is belangrijk om vooraf de testen zeer goed uit te voeren om het risico in je teambubbel zo laag mogelijk te houden", besluit de ploegdokter van Lotto-Soudal.

 

"Als je voor de Tour negatief test, de vragenlijsten daarna goed opvolgt, als iedereen voorzichtig is in zijn dagelijkse routine, als iedereen virusvrij in de bubbel komt en daarna blijft reizen binnen de ploeg, dan zal het risico in de tweede of derde week kleiner zijn."