20-jarige Rosius duldt enkel Kim Gevaert nog voor zich, pechdag voor de Borlées

Rani Rosius kan zelf niet geloven dat ze zo snel liep.

Rani Rosius heeft op het Belgisch kampioenschap een toptijd gelopen op de 100 meter. Het 20-jarige sprinttalent pakte de Belgische titel in 11"39. Zo wordt ze de tweede snelste vrouw van België. Alleen Kim Gevaert liep al sneller. Haar Belgisch record staat op 11"04.

Rani Rosius zorgt in dit korte atletiekseizoen voor mooie resultaten. In het Koning Boudewijnstadion stelde ze vandaag haar een week oude persoonlijk record met vijf honderdsten bij. Ze finishte in 11"39 en was zo duidelijk te snel voor haar concurrentes op het BK.

 

Het zilver was voor Belgian Cheetah Cynthia Bolingo in 11"63 en het brons ging naar Imke Vervaet in 11"68. De tijd van Rosius bezorgt haar ook de 2e plaats in de lijst met snelste Belgische vrouwen. Die plaats deelt ze met Olivia Borlée. Kim Gevaert (11"04) staat nog altijd afgetekend op 1.

 

"Ongelofelijk, dit had ik niet zien aankomen", vertelde een emotionele Rosius na afloop. "Na mijn persoonlijk record van vorige week startte ik met het idee dat ik niets meer te bewijzen had aan mezelf en zeker niet met de bedoeling om nog sneller te doen. Waar mijn grenzen liggen? Geen idee."

 

Rosius treedt op 6 september nog aan tijdens de Nacht van de Atletiek op haar thuispiste in Heusden.

Pech voor de Borlées

De familie Borlée verging het minder dit weekend. Nadat Dylan Borlée eerder geblesseerd verstek had moeten laten gaan voor het BK in Brussel vielen tijdens de 100 meter zowel Kevin als Jonathan Borlée uit.

 

Ze moeten passen voor de 200 meter, die later op de dag op het menu stond.

 

Kevin Borlée liep zijn hamstringblessure in de laatste meters op en kon het BK-brons zo nog veiligstellen in 10"62. Zijn persoonlijk record staat op 10"57. Ook broer Jonathan liep een hamstringblessure op en moest al na 50 meter inhouden. Hij eindigde als 8e.

 

De nationale titel ging naar de 22-jarige Kobe Vleminckx, die een persoonlijk record van 10"43 liet optekenen. Het zilver was voor Belgian Tornado Robin Vanderbemden in 10"51.

 

"De blessure is mijn eigen domme fout", zei Kevin Borlée na afloop. "Ik maakte een grote technische fout in de laatste 10 meter, waardoor mijn lichaam uit balans geraakte. Mijn seizoen is afgelopen, dat kan ik met zekerheid vertellen."

 

"Toch heb ik geen spijt van mijn keuze om me deze zomer op de 100 en 200 meter te richten. Ik heb veel bijgeleerd onder Guy (Ontanon, de Franse interim-coach van de broers Borlée, red)."

 

"De ernst van de blessure leek bij broer Jonathan beter mee te vallen. "Het was maar een kramp, geen scheur, denk ik. Ik heb meteen afgeremd om het niet erger te maken en misschien kan ik mijn seizoen nog wel voortzetten."

 

"Achteraf bekeken kun je zeggen dat het een groot risico was om deze zomer voor de korte spurt te kiezen, maar wie geen uitdagingen wil aangaan, kan beter thuis in zijn zetel blijven zitten. Ik heb nergens spijt van", zegt Jonathan Borlée.

Blessure en rolstoel voor Kevin Borlée: