Geen verloren jaar voor roeiers Brys en Van Zandweghe, maar 2021 wordt hun laatste kans

  Tim Brys en Niels Van Zandweghe.

  Roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe hebben er geen sabbatjaar van gemaakt. Geen Olympische Spelen dit jaar en dus heeft het duo gewerkt aan de zwakke punten en hebben ze ontdekt dat ze aardig kunnen fietsen. In 2021 kan alles goedgemaakt worden, maar dat wordt wel hun laatste kans.

  Roeiers Brys en Van Zandweghe: "Hebben heel veel zin in volgend jaar"

  Roeien tussen schepen

  Dagelijks trainen Brys en Van Zandweghe op het Boudewijnkanaal tussen Brugge en Zeebrugge. Ideaal, omdat ze er lang rechtdoor kunnen gaan.

   

  "Maar er zijn ook nadelen", lacht Tim Brys. "Het kan hier ferm waaien en het gebeurt wel vaker dat drie tot vier schepen ons passeren op training. Die zorgen voor onderstroom en golven. Absoluut niet aangenaam."

  Het gebeurt wel vaker dat drie of vier zeeschepen ons passeren op training. Niet aangenaam.

  Tim Brys

  Fietsen op Zwift

  Dat de Spelen niet doorgingen dit jaar leek een ferme streep door de rekening voor de twee roeiers. Of niet? Niels Van Zandweghe sukkelde met een hardnekkige knieblessure in het voorjaar en het was dankzij corona dat hij voldoende tijd kon nemen om te herstellen.

   

  Er is ook gewerkt aan de zwakke punten. "Ik zit nu op boeg, Tim zit op slag", zegt Niels Van Zandweghe. In mensentaal: Niels zit vooraan in de boot en kijkt op de rug van Tim.

  "Voorts hebben die mannen zich op de fiets kunnen uitleven op Zwift," zegt hun trainer Frans Claes. "En ze merkten dat ze zelfs konden wedijveren met de beroepsrenners. Dat gaf extra motivatie."

   

  Een overstap naar het wielrennen zit er wel niet meteen in voor Tim Brys. "Als ik Jakobsen zie vallen, dan zit ik toch liever in mijn boot."

  Als ik Jakobsen zie vallen, dan zit ik toch liever in mijn boot.

  Tim Brys

  Hopen op een vaccin

  Volgend jaar zullen ze sterker aan de Olympische Spelen beginnen, daar geloven Tim Brys en Niels Van Zandweghe rotsvast in, maar dan moeten die wel doorgaan. Anders dreigt een fiasco, want roeiers maken daar hun naam en faam.

   

  Het duo had er al bij kunnen zijn in Rio in 2016, toen mocht maar één Belgische boot naar de Spelen. Skiffeur Hannes Obreno behaalde er de vierde plaats in Rio.

   

  Wachten op Parijs 2024 is geen optie, want alles wijst erop dat de lichte dubbeltwee daar niet meer op het programma zal staan.

   

  Zover zijn we gelukkig nog lang niet. Niels Van Zandweghe heeft er goeie hoop op dat Tokio met een jaartje vertraging wel degelijk zal georganiseerd worden. "Ik heb goede vrienden aan de universiteit van Oxford die werken aan een vaccin en ik weet dat ze heel goed bezig zijn", geeft hij mee.

   

  Niet alleen Brys en Van Zandweghe zouden blij zijn mocht dat vaccin er snel komen.

  Niels Van Zandweghe: "In onze sport draait alles om de Spelen"

  Tim Brys: "Momenten geweest waarop je je afvraagt waarom je nog traint"

  Coach Frans Claes: "Tokio is eigenlijk allerlaatste kans"