US Open vervangt merendeel van lijnrechters door hawk-eye-systeem

  Is een lijnrechter in het tennis een bedreigde soort? Op de US Open alvast wel, want in New York zullen er nog slechts twee banen zijn met lijnrechters. Het elektronische hawk-eye-systeem neemt de controle over, zo meldt de New York Times.

  De beslissing om het aantal lijnrechters drastisch te verminderen, is ook ingegeven door het coronavirus. Door meer in te zetten op hawk-eye, zullen er een pak minder mensen aanwezig zijn op en rond de tennisbaan. Van de 350 lijnrechters zullen er nog 100 overblijven.

   

  Alleen in de twee grootste stadions, Arthur Ashe Stadium en Louis Armstrong Stadium, zullen nog lijnrechters aanwezig zijn bij de wedstrijden.

   

  Op de andere banen neemt het hawk-eye-systeem de controle volledig over. Het systeem zal met een computerstem ook zijn beslissingen kenbaar maken aan de spelers.

   

  Het zogenoemde hawk-eye-livesysteem werd de voorbije weken ook al met succes gebruikt tijdens World TeamTennis, het toernooi waar ook Kim Clijsters deelnam. In de aanloop naar de US Open zullen ook de ATP- en WTA-toernooien van Cincinnati er gebruik van maken.

   

  "Ik ben blij dat de US Open het systeem zal gebruiken", zegt Carlos Silva van World TeamTennis. "Is het een perfect systeem? Wellicht niet. Maar het benadert wel de perfectie en het is 100% zeker correcter dan het menselijke oog."