Al overleg Van Ranst-Pro League: "In Leuven geen taferelen zoals in Brussel"

  Marc Van Ranst: "De puntjes zijn op de i gezet".

  De Pro League zal volgende week briefings houden bij de profclubs om hen nogmaals te wijzen op de protocollen en gedragscodes. Dat is beslist na Club-Antwerp. "Een aantal momenten op en rond de bekerfinale waren niet volgens de afspraak", reageert Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever. 

  De beker- en 1B-finale van dit weekend moeten de experts en de politiek overtuigen dat het Belgische profvoetbal voorbereid is om alles coronaproof te laten verlopen.

   

  Want daar is niet iedereen even hard van overtuigd. Onder meer viroloog Marc Van Ranst nam in een tweet de spelers van Antwerp op de korrel, omdat ze gisterenavond te uitbundig en zonder afstand de bekerwinst in het Koning Boudewijnstadion vierden. Ook de taferelen na het doelpunt van Lior Refaelov schoten bij de viroloog in het verkeerde keelgat.

   

  De Pro League zag de taferelen in Brussel gisteren met lede ogen aan. De vereniging van profclubs hoopt snel een uitzondering te krijgen op het Antwerpse sportverbod en vooral de competitie volgende week van start te kunnen laten gaan. Liefst ook zo snel mogelijk opnieuw met supporters in de stadions.

  Tijdens de match is er fysiek contact, maar daarnaast moeten momenten van fysieke innigheid beperkt worden.

  In die optiek was de bekerfinale geen goeie generale repetitie. "Een aantal beelden op en rond de finale van de Croky Cup waren niet in overeenstemming met de Covid-19 protocollen", geeft Pro League-woordvoerder Van Bever toe. "De Pro League heeft zondagochtend overlegd met viroloog Van Ranst en de onafhankelijke artsen die door de Pro League aangesteld zijn om te adviseren over onze procedures."


  "OHL en Beerschot (die vanavond de 1B-finale spelen) zijn zondagochtend nog eens uitgebreid gebriefd over de bepalingen uit het protocol. Maandag en in de loop van de week zullen de andere clubs in aanloop naar de start van de competitie nogmaals een briefing krijgen over de coronabepalingen."

   

  "We mogen niet vergeten dat de spelers elke week getest worden, maar het gaat ook om perceptie. We hebben toch een voorbeeldfunctie. Tijdens de match is er fysiek contact, maar daarnaast moeten momenten van fysieke innigheid beperkt worden."

   

  "Aan de kant van de supporters is gisteren alles wel voorbeeldig verlopen. Er waren geen samenscholingen en geen incidenten."

  Van Ranst: "In Leuven geen taferelen zoals in Brussel"

  Dat bij Beerschot een werknemer positief testte op Covid-19 zet extra druk op de ketel. Als er vanavond in de 1B-finale gescoord wordt, is de spelers op het hart gedrukt om ingetogen te vieren en vooral afstand te houden.

   

  Marc Van Ranst heeft dus al overlegd met de Pro League over hoe alles moet verlopen. De viroloog heeft vertrouwen in een goed verloop.

   

  "Wees gerust: beelden zoals in de bekerfinale krijgen we niet te zien in OHL-Beerschot. En niet omdat er geen doelpunten gemaakt zullen worden. Wel omdat bij beide ploegen de puntjes op de i gezet zijn qua corona-veilig gedrag op en naast het veld", twittert Van Ranst.

   

  Van Ranst is a priori dus niet gekant tegen voetbal, een sporttak met veel contacten. Aan vrtnws.be zei Van Ranst vanmiddag dit: "Voetbal is inderdaad een contactsport, maar het contact dat de spelers met elkaar in het spel hebben is niet zo risicovol. Het zijn vaak vluchtige contacten, zoals een tackle of een muurtje vormen. Op elkaar springen na een doelpunt zoals zaterdag gebeurde is wél een risicovol contact en dat moet worden vermeden."

  Tweet van Van Ranst: