Exact 1 jaar voor de Spelen: weinig optimisme en druilerig weer

  In Tokio kunnen ze (opnieuw) beginnen aftellen: voor de tweede maal is het nog exact 1 jaar tot de Spelen in Tokio.

  Binnen exact 1 jaar gaan de veelbesproken Spelen in Tokio eindelijk van start. Alleszins, als corona daar niet opnieuw een stokje voor steekt. Het contrast met 1 jaar geleden kan vandaag niet groter zijn: vuurwerk en optimisme hebben plaats gemaakt voor regen en onzekerheid. Een overzicht.

  Voor het tweede jaar op rij kan Tokio de laatste 365 dagen aftellen tot de Spelen in hun stad. De Japanners vierden vorig jaar met veel show en vuurwerk over de Baai van Tokio, toen het laatste jaar tot de Spelen in ging. Maar dat was voor het coronavirus, dat van de aankomende Spelen nu al één van de meest besproken uit de geschiedenis heeft gemaakt.

  Japanners zijn de Spelen liever kwijt dan rijk

  Van het feestgedruis van vorig jaar was vandaag niets te zien. De organisatoren hadden een ceremonie op poten gezet van slechts een kwartiertje in het Olympisch stadion. Er werd een promovideo gescreend en de Olympische vlam - die al maanden wordt binnengehouden - kwam ook even piepen. Publiek was niet welkom. 


  Het schrale evenement op een sombere en regenachtige dag in Tokio vat de sfeer in de Japanse hoofdstad omtrent hun Spelen goed samen. Van een hoerastemming is al lang geen sprake meer. Volgens een Japanse peiling is nog amper een kwart van de Japanners enthousiast over de Spelen. Zo'n 35 procent wilt een nieuw uitstel en meer dan 30 procent ziet de Spelen liefst gewoon afgelast.

  De Japanners zien het somber in: zij verkiezen een nieuw uitstel of een definitieve afgelasting van de Spelen.

  Bach: "De gezondheid van de atleten blijft eerste prioriteit"

  De voorzitter van het IOC, Thomas Bach, nam vandaag het woord. Naast de gebruikelijke clichés benadrukte hij nogmaals dat de gezondheid van de atleten prioriteit nummer 1 zal zijn op de komende Spelen.

   

  "Het is een symbolische dag vandaag", opende Bach. "Binnen exact 1 jaar zullen we de grote comeback zien van de internationale sportgemeenschap. De Spelen kunnen een belangrijk symbool zijn van hoop, optimisme, solidariteit en vooral eenheid in al onze diversiteit."

   

  Bach leeft mee met de vele atleten die zich in onzekere tijden klaarstomen voor de Spelen. "Ik wil hen feliciteren voor hun volharding en veerkracht in deze extreem moeilijke periode."

   

  "Ik voel mee met al zij die zich nu moeten klaarstomen voor het hoogtepunt van hun carrière. Ons belangrijkste uitgangspunt is dat we een Spelen organiseren die de gezondheid van iedereen waarborgt."

  12 maanden geleden werd er in blijdschap afgeteld...

  ...en 6 maanden geleden knalde het vuurwerk boven de Baai van Tokio

  Afgelopen nacht ging het er zo aan toe:

  Een bescheiden lichtshow op het Olympische stadion.

  Een korte acte de présence van de olympische vlam.

  Lees ook: