Eddy Planckaert in Sporza Retro: "Als ik die lach van Ludo zie, smelt ik"

  Ludo Dierckxsens viert in de Tour in Saint-Etienne in 1999.

  Eddy Planckaert reed zelf de Tour de France helemaal niet graag, maar als toeschouwer is hij wel een grote fan van de grootste wielerkoers op aarde. Voor zijn favoriete fragment gaat hij meer dan 20 jaar terug in de tijd: de triomftocht van Ludo Dierckxsens in Saint-Etienne. "Zo'n mooie prestatie en zo'n mooie renner."

  Eddy Planckaert keert voor zijn retrofragment terug naar de Tour van 1999. "Ik had zoveel heroïsche momenten uit de Tourgeschiedenis kunnen kiezen, maar ik ga voor Ludo Dierckxsens. Een volkse jongen, die leven in de brouwerij bracht."

   

  "Als ik die brede smile van Ludo zie, dan smelt ik. Zo'n mooie renner. En zo'n mooie prestatie."

   

  Dierckxsens verloor bijna zijn zege, omdat hij bij de dopingcontrole toegaf een verboden product genomen te hebben. Planckaert weet er meer van.

   

  "Alles was vlot verlopen, tot Marc Vandevyvere (de UCI-commissaris) tussenbeide kwam en tegen Ludo zei: "Wij kunnen nu ook nieuwe producten opsporen.""

   

  "Ludo vertelde dat hij in een ronde voor de Tour cortisone ingespoten had gekregen, omdat hij kniepijn had. Alleen gaf hij de verkeerde naam van het product."

   

  Volgens Planckaert een stommiteit van Dierckxsens. "Hij had niets moeten zeggen! Als je bekent, ben je verloren. Er zou ook niets gebeurd zijn, hij zou nooit positief geweest zijn." Tom Boonen: "Wij hebben daar later op training met Ludo nog vaak om gelachen."

   

  "Maar als je ziet tegen welke renners hij daar toen reed (Dierckxsens eindigde voor Konysjev, Vinokoerov en Belli die dag). Die deden misschien nog veel straffere dingen. Voor mij heeft Ludo die rit gewonnen, heel mijn leven lang."

  "Als je nu een scheet laat in de Tour, ben je wereldberoemd"

  Eddy Planckaert won zelf de groene trui en 2 ritten in de Tour. "Maar" 2 ritten. "Ik reed de Tour niet graag. Je bent al van in het voorjaar bezig en in die tijd kwam er dan ook nog de Vuelta na Parijs-Roubaix, waar ik ook 10 ritten heb gewonnen."

   

  "Uiteindelijk rijd je zo 3 maanden op topniveau, waardoor je niet meer 100% in conditie bent in de Tour. Ik heb ook maar 1 keer uitgereden, en dan nog omdat het moest om die groene trui te veroveren."

   

  "Die groene trui is voor mij evenveel waard als een klassieker. Voor een renner zoals ik was dat ook het hoogst haalbare. Maar er is ook veel veranderd: als je nu nog maar een scheet laat in de Tour, ben je al wereldberoemd."

  Retro: Ludo Dierckxsens triomfeert in Saint-Etienne (Tour 1999)