Schema ligt vast voor Spelen 2021: "Het worden Spelen zoals we nog nooit gezien hebben"

  Het Japanse organisatiecomité moet zich alvast geen zorgen meer over de verschillende speellocaties.

  Als de Olympische Spelen in 2021 doorgaan, dan kunnen dezelfde locaties gebruikt worden die voor deze zomer waren gereserveerd. Ook het wedstrijdschema ligt vast. Toch is er nog veel werk aan de winkel. "We doen alles om de planning af te stemmen op de ontwikkeling van de coronacrisis."

  Door de coronacrisis verhuizen de Spelen met een jaar. Daardoor moesten de 43 wedstrijdsites opnieuw gereserveerd worden. Ook voor het atletendorp en het mediacentrum is er groen licht.

   

  Het olympisch dorp, waarin de atleten verblijven, zou na deze zomer worden omgebouwd tot luxueuze appartementencomplexen. De meeste huizen waren al verkocht. De kopers zullen een jaartje langer moeten wachten vooraleer ze hun intrek kunnen nemen.

   

  Het is een belangrijke stap, maar volgens IOC-voorzitter Thomas Bach ligt er nog "een gigantisch karwei" in het verschiet. "We doen er alles aan om de planning van de Olympische Spelen af te stemmen op de ontwikkeling van de coronacrisis", zegt Bach.


  Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité, onderstreepte dat de Spelen van 2021 een bijzondere editie zullen worden. "Het worden Olympische Spelen zoals we die nog nooit hebben gezien. Veiligheid en eenvoud staan voorop. De Spelen zullen symbool staan voor solidariteit en samenhorigheid."  

  Het worden Olympische Spelen zoals we die nog nooit hebben gezien. Veiligheid en eenvoud staan voorop.

  Yoshiro Mori

  Climax op 7 augustus

  Ook de nieuwe wedstrijdkalender werd vandaag voorgesteld en blijft volgend jaar bijna gelijk, op een aantal uurwijzigingen na, zo stellen de organisatoren. De Spelen starten op 23 juli en eindigen 8 augustus 2021.


  Twee dagen voor de openingsceremonie vindt in Fukushima al een softbalwedstrijd plaats. Op 7 augustus, de dag voor de slotceremonie, vindt de climax plaats. Dan staan er maar liefst 34 medaille-evenementen op het programma.


  Het is ook de bedoeling dat de olympische vlam de geplande route door Japan aflegt, zij het in een versimpelde vorm.


  De verkochte tickets voor de Spelen blijven geldig. Sportliefhebbers die hun gekochte kaartjes willen teruggeven, kunnen dat vanaf de herfst doen.