Ritwinnaar op de piste van Roubaix: "Ik werd heel kwaad op kasseien"

  Ludo Delcroix won 1 etappe in de Tour van 1979.

  Elke dag wordt in Vive la Vie een Belgische ritwinnaar in de Tour voor de camera gehaald. Deze keer was Ludo Delcroix de gelukkige. "Een klein coureurke, geboren in Nieuwmoer, wint een rit in de Tour."

  Maarten Vangramberen zocht gisteren voor Vive la Vie Ludo Delcroix uit en had met de ex-renner een leuke babbel op zijn eigen rustbank in Nieuwmoer, een deelgemeente van Kalmthout. Delcroix reed 8 keer de Tour en won daarin 1 rit.

   

  Maar het was wel een mooie ritzege, want Delcroix kwam in 1979 in rit 9 solo aan op de wielerpiste van Roubaix na een rit over kasseien. "Ik kon goed over kasseien rijden, maar ik werd er heel kwaad op", lacht Delcroix.

   

  "En adrenaline is nog altijd een van de beste hulpmiddelen. Een renner die kwaad is, presteert 12 procent beter. Ik ben vertrokken als een race-eend en opeens kwam ik voor de poort van de hemel: de velodroom van Roubaix."

   

  "Een klein coureurke, geboren in Nieuwmoer, wint een rit in de Tour. Ik mocht maar anderhalve ronde rijden op de wielerpiste van Roubaix, maar ik had er graag 10 gedaan", denkt Delcroix met plezier terug aan die hoogdag."

  18 jaar na profcarrière rijdt Delcroix Ronde van Burkina Faso

  Delcroix hangt na 1982 zijn fiets aan de haak, maar 18 jaar later haalt hij die fiets weer vanonder het stof om mee te doen aan de Ronde van Burkina Faso. "Ik wou weten hoe de mensen daar leefden en dat heeft me echt geraakt."

   

  “Samen met een collega heb ik een VZW opgestart. In 18 jaar hebben we 196 waterpompen kunnen installeren. Daar ben ik trotser op dan op mijn 23 zeges als renner. Die waterpompen gaan over leven en dood.”