Volleybalspeler legt Hanne Claes in de watten na operatie: "Een goede patiënt"

  Hanne Claes krijgt veel steun van haar vriend.

  Belgian Cheetah Hanne Claes moet een drietal maanden revalideren na een operatie aan haar enkel. "Mijn voorbereiding op de Olympische Spelen komt niet in gevaar", zegt de atlete.

  Hanne Claes: "Blessure zoals bij ballet en voetbal"

  Normaal gezien zat Hanne Claes nu in de laatste rechte lijn voor de Olympische Spelen. Maar doordat die uitgesteld zijn, besliste de sprintster om haar pijnlijke enkel te laten opereren.

   

  "Ik had de typische blessure die je oploopt bij sporten (zoals ballet en voetbal) waarbij je veel op je voorvoet loopt. De blessure komt ook voor bij sprinters zoals ik", zegt Claes.

   

  "Ik heb nog maar 1 grote blessure gehad, dat was aan mijn achillespees. Daaraan heb ik toen 3,5 jaar pijn gehad. Dat was slopend en mentaal heel zwaar. Ik zat toen dicht bij een depressie."

   

  Maar nu zal het niet zo'n vaart lopen. “Ik was in het begin ook wel bang toen ik me moest laten opereren. “Zal ik wel klaar geraken voor de Spelen
  van volgend jaar?”, vroeg ik me af."

   

  "Maar de dokter heeft gezegd dat ik maximaal 3 maanden zal moeten revalideren. Over 2 weken zou ik opnieuw normaal moeten kunnen wandelen."

  Ik heb nog maar 1 grote blessure gehad, dat was aan mijn achillespees. Ik heb toen 3,5 jaar pijn gehad. Dat was slopend en mentaal heel zwaar. Ik zat toen dicht bij een depressie.

  Claes behelpt zich momenteel met krukken. "Gelukkig is mijn vriend hier om me te verzorgen en in de watten te leggen", lacht Claes.

   

  "Hij is zelf een professionele volleybalspeler en vertoeft vaak op andere plekken in Europa, waardoor we elkaar gedurende langere periodes niet zien."

   

  "Maar door de coronacrisis zijn we nu toch herenigd. Hij heeft zelf ook al
  operaties ondergaan aan zijn heupen en schouder. Hij weet dus heel goed doorheen wat ik nu ga." 

   

  "In 2015 had ik ook een operatie aan mijn heupen en toen is Hanne mij komen ondersteunen in Melbourne", zegt de (Australische) vriend van Claes. "Hanne verzorgde me toen zoals ik haar nu verzorg."

   

  "Hanne kan mijn hulp goed gebruiken. Ze kan niks dragen als ze met haar krukken wandelt. Ik help Hanne bijvoorbeeld om haar spullen (laptop en gsm) van binnen naar buiten te verhuizen en omgekeerd. Ze is een goede patiënt."

  "Graag individueel en met Cheetahs olympische finale lopen"

  Claes is al gekwalificeerd voor de uitgestelde Spelen in Tokio, zowel op de 400m horden als op de 4x400 meter. 

   

  "Het is uiteindelijk een voordeel dat de Spelen met een jaar zijn uitgesteld. In oktober of november zal ik weer kunnen beginnen aan de normale voorbereiding. Dan heb ik nog tijd genoeg om mijn goede vorm terug te vinden", vertelt Claes.

   

  "Met de Belgian Cheetahs hebben we de ambitie om de finale te lopen in Tokio. Op het WK zijn we 5e geworden en dat willen we evenaren of verbeteren op de Spelen."

   

  "Individueel is mijn doel de halve finales of finale bereiken. Natuurlijk zou ik graag een olympische finale lopen. Dat ligt volgens mij binnen mijn mogelijkheden."