Sep Vanmarcke na overlijden jonge renner: "Koers is nu bijzaak"

  Sep Vanmarcke bij de start in Wortegem-Petegem.

  Profcoureur Sep Vanmarcke (31) is aangeslagen na de plotse dood van de jonge renner Niels De Vriendt (20). "We zijn nu even weer geen renner, maar gewoon medemens", reageert hij sereen. "Een nachtmerrie", stelt Belgisch kampioen Tim Merlier.

  Sep Vanmarcke was een van de blikvangers aan de start van de oefenkoers in Wortegem-Petegem. De wedstrijd heeft niet lang geduurd. De 20-jarige renner Niels De Vriendt had een hartstilstand gekregen en overleed later.

   

  "In de eerste ronde zijn er in een van de bochten enkele renners ten val gekomen", vertelt Sep Vanmarcke. "Is de hartstilstand veroorzaakt door de val of omgekeerd, dat weet ik niet."

   

  "De koers is nu bijzaak. Ik vond het een heel mooie actie van Cycling Vlaanderen en de lokale gemeentes. Het moest een dag vol koers en plezier worden. Na een kwartier is dat bruut gestopt."

   

  "Dit relativeert de koers weer meteen. Iedereen kent nu weer zijn plek op de aarde. We zijn nu even weer geen renner, maar gewoon medemens. Dit is heel jammer", besluit Vanmarcke.

  Dit relativeert de koers weer meteen. Iedereen kent nu weer zijn plek op de aarde.

  Sep Vanmarcke

  Morgen wordt er voor de wielerwedstrijd GP Vermarc Sport in Rotselaar een minuut stilte gehouden.

  Sep Vanmarcke neemt afscheid op Instagram:

  Tim Merlier: "Een nachtmerrie"

  Ook Tim Merlier is ondersteboven van het overlijden. "Wat een mooie dag had moeten worden, is na een kwartier uitgedraaid op een nachtmerrie", schrijft de Belgische kampioen op zijn Instagram.

   

  "Het was een wijze en terechte beslissing van de jury om de wedstrijd stop te zetten. Ik wil graag mijn medeleven betuigen aan de familie en de vrienden. RIP, Niels."

   

  Merlier zou vanmiddag een thuismatch spelen. Hij had het parcours mee uitgestippeld, zijn moeder zat in de organisatie.

  Tim Merlier neemt afscheid van Niels De Vriendt op zijn Instagrampagina.

  Onze reporter rouwt mee:

  VIDEO: Jonge renner overlijdt tijdens oefenkoers