Zorgt luchtzuiveringssysteem in Ghelamco Arena voor vals gevoel van veiligheid?

  Er waait een nieuwe wind door de Ghelamco Arena, ook in de fanshop.

  AA Gent kondigde gisteren een nieuw, naar eigen zeggen geniaal, systeem aan om voor zuivere lucht te zorgen in de Ghelamco Arena. De fabrikant is alvast enthousiast, maar viroloog Steven Van Gucht is sceptischer.

  Om zijn fans met een gerust(er) hart naar de Ghelamco Arena te laten afzakken, installeerde AA Gent een luchtzuiveringssysteem. Christophe Fonteyne van leverancier Polvo geeft in De Wereld Vandaag een extra woordje uitleg.

   

  "De lucht in het ventilatiesysteem wordt verrijkt met negatieve en positieve ionen, die alle onzuiverheden in een ruimte aanpakken, zoals schimmels, bacterieën, fijn stof en ook virussen."

   

  Virussen? Dus ook corona? "De kans op besmetting is met dit systeem kleiner, maar het is niet zo dat er geen enkele kans meer is. Druppels kunnen we niet aanpakken, maar het heeft wel invloed op de overgang tussen vloeibaar en damp, de zogenoemde aerosolen."

  Steven Van Gucht: "Interessante theorie, maar geen bewijs"

  Viroloog Steven Van Gucht is terughoudend. "De theorie klinkt interessant, maar er is geen bewijs voor. We weten niet zeker hoe goed het kan helpen om virussen te vangen."

   

  "We weten wél dat het virus zich vooral verspreidt door dicht contact. Als je binnen een afstand van anderhalve meter meerdere minuten met elkaar praat dus. En dat kun je niet verhinderen met ionen, vergeet het!"

   

  Van Gucht vreest dus voor een vals gevoel van veiligheid met het systeem. "De basisregels blijven gelden: afstand houden, een mondmasker dragen en niet met te veel samenzitten."

  De basisregels blijven gelden: afstand houden, een mondmasker dragen en niet met te veel mensen samenzitten.

  Steven Van Gucht