Campenaerts met masker tot 10.000 meter hoogte: "Kan dan niet foutloos typen"

  In zijn hoogtetent sliep Victor Campenaerts (28) de afgelopen maanden al meermaals op 4.700 meter hoogte, nu gaat hij nog een stap verder. Met een masker brengt hij zichzelf elke dag een uur tot 10.000 meter. "Je merkt dat je dan minder alert bent en je kunt je moeilijk concentreren", zegt hij.

  "Uurtje per dag naar die extreme hoogte"

  Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts (NTT) zoekt graag limieten op. 10.000 meter hoogte, dat kun je als mens op aarde niet bereiken. De hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is "maar" 8.848 meter hoog. Maar Campenaerts doet het toch, met behulp van een masker dat de zuurstoftoevoer naar beneden haalt.

   

  "Het lijkt inderdaad extreem", erkent de tijdritspecialist. "Maar je moet wel weten dat ik volledig plat in mijn bed lig als ik het masker op heb. Ik ga een uurtje per dag naar die extreme hoogte zonder me in te spannen, want dat gaat gewoon niet. Je zou die 10.000 meter ook in een hoogtetent kunnen simuleren, maar dat stroomverbruik is onbetaalbaar."

   

  Hoe ziet het trainingsschema van Campenaerts er nu uit? "Extreme hoogte combineren met extreem hard trainen is niet mogelijk. Ik denk dat ik afgelopen week maar 10 uur gefietst heb. Mentaal is dat schakelen, maar je moet luisteren naar je lichaam."

  Ik lig volledig plat in mijn bed als ik mijn masker opzet.

  Victor Campenaerts

  Hier ligt Campenaerts als hij zijn masker opzet, in zijn grote hoogtetent.

  "Je moet meer nadenken bij relatief makkelijke dingen"

  "Wat ik nu doe, heet intermittent hypoxic. Het effect is dat je lichaam weer meer rode bloedcellen wil aanmaken. Op 3.000 meter hoogte zou dat ook gebeuren, maar heel miniem. Het is alleszins de eerste keer dat ik het doe en er zullen er niet veel geweest zijn die het me voorgedaan hebben. Ik doe het uiteraard wel onder strikte begeleiding."


  "Ik sluit het masker via buizen aan op mijn hoogtegenerators. Die staan in de kamer boven mijn slaapkamer, maar via een gat in mijn plafond komen de buizen tot in de slaapkamer. Dat heb ik gedaan om het geluid toch ietwat te dempen in mijn hoogtetent. Om die reden slaap ik ook met oordopjes."

  Ik sluit mijn masker via buizen aan op mijn hoogtegenerators.

  Victor Campenaerts

  Is er dan helemaal geen gevaar? "Je merkt wel dat je wat minder alert bent en dat je je moeilijk kunt concentreren. Het is moeilijker om op je smartphone een bericht zonder fouten te typen. Je moet meer nadenken bij relatief makkelijke dingen."

  Het programma van Victor Campenaerts:

  datum wedstrijd
  6-9/8 Ronde van Tsjechië
  20/8 BK tijdrijden
  24/8 EK tijdrijden
  1-5/9 Settimana Internazionale di Coppi e Bartali
  20/9 WK tijdrijden
  3-25/10 Giro d'Italia