8(?) races, geen publiek, wel een titelstrijd: zo ziet start F1-seizoen eruit

  Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Lewis Hamilton, Charles Leclerc en Sebastian Vettel.

  Bijna vier maanden nadat de rode lichten hadden moeten doven in Australië, wordt dit weekend het startschot van het F1-seizoen gegeven in Oostenrijk. Hoewel er voorlopig maar 8 races op de kalender staan, is de ambitie van wereldkampioen Lewis Hamilton niet veranderd: de 7 wereldtitels van Michael Schumacher evenaren.

  Onduidelijkheid over kalender

  Een recordaantal van 22 races sierde de F1-kalender van 2020, tot het coronavirus roet in het eten strooide. De eerste 10 races konden niet doorgaan, organisator FIA mocht de kalender hertekenen.

   

  Oostenrijk, een van de eerste landen in Europa waar de coronamaatregelen werden versoepeld, krijgt dit weekend de eer om de seizoensopener te organiseren. Ook de volgende 7 races staan vast tot september, maar daarna tasten de F1-rijders in het duister. 

   

  De FIA hoopt nog een kampioenschap van 15 tot 18 races te kunnen organiseren. Daarom mogen Oostenrijk en Groot-Brittannië alvast twee GP's organiseren. Ook China, Canada, Vietnam, Rusland, Mexico, de VS, Brazilië, Bahrein en Abu Dhabi hopen nog een plekje te krijgen op de wedstrijdkalender, maar de FIA wacht de evolutie van het virus af. 

  kalender WK F1 2020
  datum plaats winnaar 2019 winnaar 2020
  05/07 Oostenrijk (Spielberg) Verstappen  
  12/07 Oostenrijk (Spielberg)    
  19/07 Hongarije (Boedapest) Hamilton  
  02/08 Groot-Brittannië (Silverstone) Hamilton  
  09/08 Groot-Brittannië (Silverstone)    
  16/08 Spanje (Barcelona) Hamilton  
  30/08 BELGIË (Spa) Leclerc  
  06/09 Italië (Monza Leclerc  
  Nog niet bevestigd: Canada, Rusland, China, VS, Mexico, Brazilië, Vietnam, Bahrein, Abu Dhabi
  Afgelast: Australië, Nederland, Monaco, Frankrijk, Azerbeidzjan, Singapore, Japan

  Dubbel voordeel voor Verstappen?

  Dat het F1 seizoen opent met een tweeluik in Oostenrijk - de GP van Oostenrijk en de GP van Stiermarken om toch nog een onderscheid te maken - is in het voordeel van Max Verstappen (Red Bull). De Nederlander won zowel in 2018 als in 2019 in Spielberg.

   

  Bovendien kon Honda, de Japanse motorleverancier van Red Bull, tijdens de coronacrisis verder sleutelen aan de krachtbron voor 2020. Net voor het startschot in Oostenrijk pakt het dan ook uit met een geüpgradede versie van de motor. Teambaas Christian Horner spreekt alvast over de beste aanloop naar het seizoen sinds 2013, waarin Red Bull zijn laatste wereldtitel pakte met Sebastian Vettel.

  Hamilton jaagt op zevende wereldtitel

  Wordt Verstappen de grootste uitdager van wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes)? De Britse zesvoudige wereldkampioen heeft nog één titel nodig om het record van Michael Schumacher te evenaren en steekt zijn ambities dan ook niet onder stoelen of banken.

   

  Maar Hamilton zal ook binnen zijn eigen team tegenwerking mogen verwachten voor de titelstrijd. Valtteri Bottas, die einde contract is bij Mercedes, moet zich bewijzen om nog wat langer in een Zilverpijl rond te rijden. "Hij heeft alle kwaliteiten om dit jaar wereldkampioen te worden", gelooft manager en tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen.

   

  Ook Ferrari, dat al sinds 2007 wacht op een nieuwe wereldtitel, wil Hamilton van de troon stoten. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel begint aan zijn laatste seizoen bij de Scuderia (en in de F1?) en zal zich niet veel meer aantrekken van teamorders. Maar een afscheidscadeautje van Charles Leclerc, de nieuwe hoop van Ferrari, hoeft hij ook niet te verwachten.

   

  Of kan Renault zich eindelijk tussen de grote drie renstallen nestelen? De Franse grootmacht nam in elk geval afscheid van Nico Hülkenberg, de Duitser met de bedenkelijke reputatie van 177 races zonder ooit een podiumplaats te bemachtigen. Esteban Ocon, de beschermeling van Mercedes-baas Toto Wolff, krijgt opnieuw een kans in de koninginnenklasse. Hij moet kopman Daniel Ricciardo uitdagen, die volgend seizoen naar McLaren overstapt.

  F1-grid 2020
  Team Motorleverancier Rijder
  Mercedes-AMG Mercedes Lewis Hamilton (GBr)
  Valtteri Bottas (Fin)
  Ferrari Ferrari Sebastian Vettel (Dui)
  Charles Leclerc (Fra)
  Red Bull Honda Max Verstappen (Ned)
  Alexander Albon (Tha)
  Renault Renault  Daniel Ricciardo (Aus)
  Esteban Ocon (Fra)
  Alfa Romeo Racing Ferrari Kimi Raïkkönen (Fin)
  Antonio Giovinazzi (Ita)
  Haas F1 Ferrari Romain Grosjean (Fra)
  Kevin Magnussen (Den)
  McLaren Renault Lando Norris (GBr)
  Carlos Sainz (Spa)
  Racing Point Mercedes Sergio Perez (Mex)
  Lance Stroll (Can)
  Alpha Tauri Honda Honda Pierre Gasly (Fra)
  Daniil Kvijat (Rus)
  Williams Racing Mercedes Nicholas Latifi (Can)
  George Russell (GBr)

  Wennen aan "het nieuwe normaal"

  Het coronavirus heeft de F1-kalender al grondig overhoop gehaald, maar zal ook de beleving volledig veranderen. De eerste races worden alvast georganiseerd zonder publiek. Max Verstappen, die in Oostenrijk steevast wordt verwelkomd door een oranje supporterslegioen, zal het dit weekend met lege tribunes moeten doen.

   

  De renstallen moeten het met 80 personeelsleden bolwerken, 50 minder dan normaal. Iedereen wordt ook om de 5 dagen getest op het coronavirus. Om besmettingen tegen te gaan is er geen contact tussen de teams toegelaten en worden de persconferenties via Zoom georganiseerd.

   

  Ook de podiumceremonie wordt geschrapt. De champagneflessen blijven in de koelkast staan, de prijzen worden waarschijnlijk op het circuit zelf uitgedeeld, met respect voor social distancing.