Abdi en Farah vallen uurrecord aan op de Memorial, 10.000 fans in stadion?

  Maatjes Mo Farah en Bashir Abdi.

  Zonder ongelukken gaat de Memorial Van Damme nog altijd door op vrijdag 4 september. De Diamond League-meeting pakt uit met een aanval op het uurrecord. Boezemvrienden Mo Farah en Bashir Abdi zijn de aanvallers met dienst. 

  In ons land zijn massa-evenementen voorlopig tot 31 augustus verboden, maar de organisatie van de Memorial Van Damme rekent er nog altijd op dat de atletiekmeeting van 4 september gewoon kan doorgaan.

   

  "De 44e Memorial wordt één van de eerste grote sportevenementen in ons land die weer kunnen georganiseerd worden. In een andere gedaante dan iedereen gewend is en met tal van extra maatregelen, maar niet minder boeiend", meldt de organisatie.

   

  "Intercontinentaal reizen is voorlopig nog uit den boze. Dat alles dwingt ook de Memorial tot een andere aanpak en tot een apart concept dat evenzeer garant moet staan voor een fijne atletiekavond."

   

  Er wordt flink gesleuteld aan de formule, met onder meer een dubbele aanval op het werelduurrecord.

   

  "Het uurrecord in de atletiek staat sinds juni 2007 op naam van niemand minder dan atletieklegende Haile Gebreselassie met 21km285m."

   

  "Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah en Bashir Abdi zullen dat op deze Memorial aanvallen. Meteen staan ook het Europees (1976: Jos Hermens, 20.944m) en het Belgisch record van Gaston Roelants uit 1972 (20.784 m) op het punt te sneuvelen."

  Farah: "Alles is mogelijk"

  Mo Farah zal de aanval met zijn trainingspartner Bashir Abdi in Brussel uitvoeren. "Ik vind het zelf geweldig nieuws en kijk er al naar uit. Alles is mogelijk! Brussel heeft een schitterende piste. Ik bewaar goeie herinneringen aan mijn vorige passage."

   

  Voor de mannen aan hun uur beginnen, doen ook de vrouwen een aanval op hun uurrecord. Daar staat de besttijd sinds 2008 op naam van de Ethiopische Dire Tune met 18km517m. 

   

  Haar landgenoten Yeshane Ababel (wereldrecordhoudster halve marathon) en Birhane Dibaba, vorig jaar winnares van de halve marathon van Kopenhagen gaan de uitdaging aan.

  Driekamp voor Thiam, Duplantis in het hoogspringen

  Maar er is uiteraard nog meer dan de aanval op het uurrecord, met een hoofdrol voor de Belgische trekpleisters.

   

  Olympisch kampioene Nafi Thiam neemt het tegen wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson op in een "triatlon" of driekamp: 100 meter horden, kogelstoten en hoogspringen.

   

  "Ik ben blij dat de Memorial  kan georganiseerd worden”, reageert Nafi Thiam. “Competitie is een echte motivatie bij het trainen. Ik ben al ongeduldig om me te testen in de bijzondere driekamp op 4 september.”

   

  Polsstokfenomeen Armand Duplantis zakt ook af naar Brussel en krijgt onze landgenoten Ben Broeders en Arnaud Art als uitdagers.

  De broers Borlée zijn natuurlijk vaste klanten in Brussel. Zij lopen de 200 meter tegen enkele Europese toppers, de 400 meter wordt een opdracht voor enkele leden van de Belgian Cheetahs.

   

  Het slotnummer van de avond - na een programma van 2,5 uur - wordt een mixed relay met o.a. de Tornados en de Cheetahs.

   

  Over de verdeling van het prijzengeld voor de atleten is er nog geen akkoord.

  Nafi Thiam en haar belangrijkste concurrente op de meerkamp.

  10.000 toeschouwers in de tribunes?

  De organisatie van de AG Memorial Van Damme moet uiteraard nog rekening houden met coronavoorschriften.

   

  Volgens het actuele draaiboek hoopt de organisatie op 9.000 à 10.000 toeschouwers, afhankelijk van de regels van de Veiligheidsraad.

   

  In het stadion zal er geen catering zijn, maar iedereen krijgt een zakje met een handgel en drankje.

   

  De atleten beschikken niet over kleedkamers. De Belgen komen met eigen vervoer naar het stadion, de buitenlandse atleten komen rechtstreeks van hun hotel.

   

  Op de piste zouden alle banen gebruikt kunnen worden, al wordt ook op dat vlak naar de Veiligheidsraad gekeken.

   

  Signeer- en fotosessies voor de fans zijn alvast uitgesloten. 

  Enkel op de gemarkeerde zitjes mogen toeschouwers plaatsnemen.

  Op de tribunes zal overal de anderhalve meter-regel gelden: naast elke toeschouwersbubbel zullen er aan weerszijden drie plaatsen leeg blijven en achter elke rij met toeschouwers blijven er twee andere leeg. In de gangen van het stadion zal overal eenrichtingsverkeer gelden, stewards zullen de vlotte en geleidelijke doorstroming van de mensen garanderen.

  Van Branteghem: "Het zal een bijzonder kijkstuk worden"

  "We hebben de huidige situatie als een opportuniteit proberen te zien om effectief eens iets heel anders te programmeren", zegt Memorial-directeur Cédric Van Branteghem.

   

  "We zijn erg blij met dit resultaat en zijn ervan overtuigd dat het een bijzonder kijkstuk zal worden."

   

  "We voegen in de goeie traditie ook nog een paralympische race toe en we zorgen – als eerste grote sportevenement sinds corona – voor een paar mooie bedankmomenten voor onder meer het zorgpersoneel dat zich in de voorbije weken en maanden heeft dubbelgeplooid.”

   

  "We hopen ook dat we toch enkele duizenden toeschouwers zullen mogen ontvangen."

   

  "We zijn er in elk geval op voorbereid, met tal van voorzorgsmaatregelen die iedereen ter plaatse zal moeten in acht nemen. We zullen ons uiteraard conformeren aan wat federaal en in overleg met de stad beslist wordt."

  Bekijk een voorproefje op de Memorial Van Damme: