"Toernooidirecteur" Djokovic trakteert landgenoten op tennis met publiek

  In Servië is zaterdag het exhibitietoernooi van Novak Djokovic gestart. Met publiek. De Adria Tour is een toernooi voor het goede doel, dat vier weekends lang tennisfans wil entertainenen met enkele grote namen.

  Het is voor ons een vreemd en tegelijk vertrouwd beeld. Een gravelcourt met tribunes vol publiek op. Bij de organisatoren van Roland Garros zullen ze er met gemengde gevoelens naar kijken. In Servië is het realiteit. Sportevenementen met publiek zijn er opnieuw toegestaan.

   

  Vier weekends lang spelen tennissers tegen elkaar voor het goede doel. Novak Djokovic trekt het initiatief. Hij strikte naast enkele Servische landgenoten ook topnamen: Dominic Thiem, Alexander Zverev, Grigor Dimitrov en Marin Cilic. Hijzelf speelt uiteraard ook mee. 

   

  Spelers zijn opgedeeld in groepen en om de spektakelwaarde te verhogen duurt een set maar vier spelletjes. Dimitrov, Thiem en Djokovic wonnen elk hun eerste groepsmatch. Djokovic was na 37 minuten klaar met zijn landgenoot Viktor Troicki (ATP-184). Twee keer 4-1 werd het.

   

  Dat het publiek geen afstand moet houden van elkaar en geen mondmaskers moet dragen, leverde Djokovic al kritiek op.  Ook omdat hij zelf eerder openlijk zijn twijfels uitte over de maatregelen die voor de  US Open worden genomen. Hij noemde ze "extreme en deels onmogelijke maatregelen."

   

  Djokovic verweerde zich vrijdag. "Servië heeft betere cijfers gehad dan in sommige andere landen. Natuurlijk zijn er levens verloren gegaan en dat is vreselijk. Maar het leven gaat door en wij als sporters kijken ernaar uit om weer te spelen."

   

  "Je kunt ons ook bekritiseren en zeggen dat dit misschien gevaarlijk is, maar het is niet aan mij om te bepalen wat goed of fout is wat betreft gezondheid. We doen wat de Servische regering ons vertelt."

  Djokovic en co spelen ook voetbal

  Om het eerste weekend van de Adria Tour af te trappen, speelden de tennissers vrijdag al een wedstrijdje voetbal tegen een selectie van Servische zangers en acteurs. Aan de foto's te zien, amuseerde Djokovic zich kostelijk.