Succescoach Verhaeren verlaat Australië en keert terug naar Nederland

  Jacco Verhaeren.

  De Australische zwemploeg zal het volgend jaar op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio moeten rooien zonder hoofdcoach Jacco Verhaeren. De Nederlander maakte vandaag bekend na bijna 7 jaar te stoppen in die functie. 

  Ruim een jaar na de voor Australië mislukte Spelen van Londen 2012 werd Verhaeren door de Australische zwembond binnengehaald als hoofdcoach. Zijn contract zou in november aflopen, maar Verhaeren neemt al drie maanden eerder afscheid.

   

  "Ik heb naar manieren gezocht om langer door te gaan, maar in een topsportomgeving kan je geen compromissen sluiten en dat wil ik in mijn gezin ook niet", zegt de 51-jarige Verhaeren.

   

  Verhaeren, die eerder voor Nederland grote successen boekte met onder anderen Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo, wordt opgevolgd door Rohan Taylor. Taylor was tot nu hoofdcoach in de staten Victoria en Tasmanië.

   

  "Ik ben ervan overtuigd dat hier genoeg bekwame mensen rondlopen om de successen voort te zetten en dat het team die uitdaging aankan", zegt Verhaeren nog.

  In een topsportomgeving kan je geen compromissen sluiten.

  Jacco Verhaeren

  Verhaeren zette Australië weer op de kaart

  Verhaeren begon in januari 2014 in Australië en bracht het zwemmen er weer op niveau nadat in Londen 2012 de verwachte successen waren uitgebleven. Met tal van favorieten had dat team teleurgesteld met slechts één olympische titel.

   

  Onder Verhaeren werd Australië opnieuw een grootmacht in het zwemmen, wat in Kazan in 2015 gedemonstreerd werd met zeven wereldtitels. Met drie gouden olympische medailles op de Spelen van Rio 2016 werden de verwachtingen evenwel nog niet helemaal ingelost.

   

  Rohan Taylor, voormalig coach van drievoudig olympisch kampioen Leisel Jones, zal volgend jaar in Tokio moeten oogsten. "Jacco heeft het grondwerk verricht voor onze olympische campagne en ik heb al nauw met hem samengewerkt", zegt Taylor. "Ik denk dat ik de juiste man ben om dit werk voort te zetten en ons team in Tokio naar successen te leiden."

  Rio 2016: de Australiër Kyle Chalmers pronkt met goud op de 100 meter vrij, naast hem staat Pieter Timmers te blinken met zilver.

  Australische bond dankt Verhaeren: